peticija nastavnika

'Ministre, tražimo pet novih kazni za neposlušne učenike'

'09.10.2012., Karlovac - Ucenici upisani u prvi razred Sumarske skole Karlovac sa premalo bodova jos uvijek cekaju odluku Ministarstva prosvjete o daljnem nastavku skolovanja. Photo: Kristina Stedul F
Foto: 'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
1/3
25.01.2013.
u 18:40

Učiteljica: Taj učenik vrijeđa mene i djecu. Viče: "Ubit ću te!", "Smeće jedno!"

"Jedan učenik sustavno provodi agresiju nad drugom djecom, u razredu, na hodnicima, u toaletu škole. Iznenađuje rječnik kojim vrijeđa i mene i druge dvije učiteljice, ali i drugu djecu. Od "Ubit ću te!, "Smeće jedno", "Kurvo" pa sve do "J..... se za svoj sud" Iskreno se ispričavam na ovim riječima, no da sam napisala da upotrebljava neprimjerene riječi i vrijeđa učiteljicu i ostalu djecu, ne vjerujem da biste dobili pravu sliku. Mi učiteljice koje radimo u tom razredu osjećamo se očajno. Ne mogu opisati stres kakvom smo izloženi."

Zaboravi da je kažnjen

Zbog takvog iskustva učiteljice koja ga je objavila na stranicama Udruge "Nastavnici organizirano", a koje nije osamljeno, udruga je pokrenula peticiju kojom traže da se drastično promijene mogućnosti kažnjavanja učenika. – Odgojne mjere koje sada postoje samo su komad papira, podliježu upravnom postupku i, dok se provedu, učenik je zaboravio zašto ga se sankcioniralo. Disciplinska mjera mora biti trenutačna da bi bila odgojna – ističe profesorica Ana Majnarić, inicijatorica akcije. – Zato smo predložili pet novih mjera. Restituciju – što znači da, ako učenik nešto loše učini, odmah to i popravi. Ako razbaca papiriće po učionici, na zapovijed nastavnika mora ih pokupiti sam, a ne čistačica. Udaljavanje s nastave do kraja sata, na kojem je dijete bilo neposlušno, zadržavanje nakon nastave – kako bi nadoknadilo ono što je propustio jer je sabotirao sat, isključivanje s nastave do kraja dana uz pismo koje mora predati roditeljima i isključivanje s nastave na četiri dana – kaže prof. Majnarić. Dodaje da je sada protuzakonito udaljiti dijete sa sata iako zbog njegova nestašluka pate i ostala djeca.

Bura u školama česte

– I sada u dogovoru s roditeljima dijete koje nije slušalo i surađivalo na satu ponekad zadržimo nakon nastave. Dovoljne su dvije takve kazne da shvate da im se to ne isplati – kaže Majnarić i opisuje svoje iskustvo.

– Učenik je psovao, vrijeđao mene i učenike, nije imao školski pribor ni udžbenike, nije želio sjediti i raditi... Pokušali smo sve i na kraju obavijestili centar za socijalni rad. Vrijeme je prolazilo, centar nije reagirao. Tek nakon naših ponovljenih intervencija u centru su reagirali, ali kasno... Dijete se ispisalo iz škole – prisjeća se Ana Majnarić.

Peticiju je do sada potpisalo oko sedam tisuća nastavnika i poneki roditelj. No, predložena rješenja za psihologe su vrlo diskutabilna. Sveučilišna profesorica, psihologinja Mirjana Nazor tvrdi da su vrijedeći protokoli dobri, ali da problem nastaje kad škola, odnosno nastavnici zaborave da, osim obrazovne, imaju i odgojnu ulogu. Oni bi morali uočiti probleme kod djeteta na samom početku i pomoći mu da ih riješi na vrijeme. "Svaki kapetan zna ploviti kad je bonaca, međutim kad je bura, posebno orkanska, onda se teško ili se nikako ne snalaze. A u školama su udari bure česti – slikovito objašnjava prof. Nazor.

>>Nastavnici: Sustav upisa u srednje škole potiče korupciju!

>> Da ne trpe ostali, problematične učenike suspendirati s nastave

>> Učenik (10) tuče učiteljicu i cijeli razred. I nitko mu ništa ne može!

Komentara 21

DU
Deleted user
18:58 25.01.2013.

A di je šiba kao jedna od mjera. A joj da, traume.... ccc

NE
nemavišehrvatske
19:03 25.01.2013.

Opet naši vrli teoretičari uče ljude iz prakse.Za Vašu informaciju,škole provode sve navedene mjere,ali one ne daju rezultate-jer postupak čak i za običnu opomenu traje predugo(to je cijeli upravni postupak s nizom potpisa i dokaza),a krajnju mjeru preseljenja jako je teško provesti jer je za to potrebna privola škole u koju se učenik seli.A koje će Nastavničko vijeće dići ruke za to da takav problem dođe u njihovu školu.Mjera suspenzije omugućila bi mir za ostale učenike,a možda bi se to vrijeme iskoristilo i za posjet stučnjacima koji bi pomogli agresivnoj djeci.I da ,prof.Nazor pravilnici se mogu i moraju mijenjati,zar ne?

DU
Deleted user
18:50 25.01.2013.

Za Boga milog. Ako obrazovani ljudi ne znaju da postoje zakonski rokovi za poduzimanje mjera nakon podnijete prijave............kako da se zaštite neuki i nemoćni????????????????? Zbog čega protiv Centra kojem je podnijeta prijava, i koji nije postupio po njoj, nije u roku od 15 dana podnijeta prijava Ministarstvu socijalne politike i mladih, u čijem je Centar sastavu????? Ako Ministarstvo ne bi reagiralo u primjerenom roku, podnijeti prijavu Vladi RH i MUP.u. Ma kakav je to način..........primati plaću i ignorirati prijave??????????????? Tko je odgovoran da nije podnijeta prijava protiv Centra------------čime bi bilo osigurano daljnje poduzimanje mjera i možda pomoć svima koji su i koji još pate od posljedica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije