Skandal u Bundeswehru

Ministrica okupila generale zbog sve češćeg “Sieg Heil”

04.05.2017.
u 13:50

Ursula von der Leyen otkazala je putovanje u SAD i sazvala hitan sastanak zapovjedništva njemačke vojske zbog sve više skandala

Franco A. (28), početkom prošle godine prijavio se pod lažnim imenom kao izbjeglica iz Sirije u kampu za migrante u Njemačkoj i zatražio azil. Vrlo brzo mu je i odobren, i više od godinu dana dobivao je financijsku pomoć kroz program Hartz IV, baš kao i tisuće drugih azilanata.

“Prošao” kao migrant

I tu ne bi bilo ništa sporno da Franco A. nije poručnik njemačke vojske koji je jedan od glavnih osumnjičenih za planiranje napada na azilante, a navodno je i povezan s radikalno desnim strujama unutar njemačke vojske.

Franco A. pripadnik je njemačko-francuske postrojbe pješaštva, stacionirane u francuskom gradu Illkirchu, a još uvijek je nepoznato kako je uspio “proći” kao sirijski izbjeglica kad nije znao niti riječi arapskog jezika.

Kasnije je, pišu mediji, upisao ubrzani tečaj pa sada pomalo i govori arapski.

Upravo zbog tog skandala njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen otkazala je jučer putovanje u Sjedinjene Američke Države i sazvala hitan sastanak zapovjedništva vojske kako bi razriješili ovaj slučaj, ali i neke druge u kojima se spominje navodno seksualno uznemiravanje i zlostavljanje u vojsci.

Von der Leyen, članica CDU-a kancelarke Angele Merkel čijom je nasljednicom često smatraju, zatražila je i detaljne obavještajne podatke i rezultate istrage koju provodi Njemačka vojna obavještajna agencija (MAD).

Upravo je MAD prošlog mjeseca objavio da postoji 275 slučajeva povezanih s krajnje desnim ekstremizmom u Bundeswehru, što je izazvalo veliku buru u javnosti, a ministrica obrane najavila je tom prilikom dodatne provjere za ulazak u vojne redove od srpnja.

Najveći broj prijava odnosi se na izvikivanje parola poput “Sieg Heil” ili isticanja nacističkih obilježja.

Nema radikalne mreže

Njemački pak analitičari tvrde kako u vojnim redovima zasigurno postoje osobe koje su naklonjene radikalnoj desnici, no smatraju kako nekakva mreža desno orijentiranih časnika i vojnika unutar Bundeswehra ne postoji.

Kako bi dobila uvid u napredak istrage oko planiranja napada, Von der Leyen je najavila put u Illkirch, francuski grad u kojem je smještena njemačka brigada čiji je Franco A. pripadnik.

 

 

Komentara 6

Avatar mujo iz doboja
mujo iz doboja
14:27 04.05.2017.

Ha ha, kakve smo mi budale ... gledamo sliku od Theresa May a govorimo o Ursula vod der Leyen...

Avatar viki_nuland
viki_nuland
23:25 04.05.2017.

Slika britanske premijerke a govori se o njemackoj ministrici obrane. Ovo je cak i za VL ispod ocekivanja iako od VL-a nista nisam ocekivala.

Avatar Personal
Personal
13:29 05.05.2017.

Smetaju joj "desničari", a ne smetaju joj silovanja i nasilje usred Kelna za Novu Godinu, pišanje i pražnjenje crijeva i masturbiranje u javnim bazenima, napadi sjekirama i noževima po gradovima, masovno parazitiranje na socijali imigranata nezainteresiranih za integraciju. Koga ona zastupa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije