Unatoč odobrenju prekida trudnoće

Mirela Čavajda će na kraju ipak morati u Sloveniju?

Zagreb: Vili Beroš dao izjavu nakon sjednice Vlade
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
12.05.2022.
u 00:16

Ministar Beroš jučer je obznanio odluku drugostupanjske komisije kojom je Mireli Čavajdi odobren prekid trudnoće. Time su poništene prvostupanjske odluke četiriju bolničkih timova.

Koje su to opcije za Mirelu Čavajdu o kojima je govorio ministar Beroš nakon što je objavio da je drugostupanjska komisija odobrila prekid trudnoće? Kazao je samo da ih ima nekoliko, odbivši pojasniti o kojim je opcijama riječ. Kazao je i da je najbolje da se Mirela Čavajda obrati bolnici nulte kategorije i Referentnom centru, odnosno KBC-u Zagreb i tamošnjoj Klinici za ginekologiju u Petrovoj.

Doznajemo da u Petrovoj mogu napraviti prekid trudnoće, ali u toj gestacijskoj dobi ginekolozi zahvat smatraju prijevremenim porodom. Doktori ga mogu napraviti jedino pod uvjetom da se ide na rođenje živog ploda. U varijanti da se prije zahvata ide na fetocid, hrvatski liječnici to neće moći napraviti već će Mirela Čavajda najvjerojatnije morati na zahvat u inozemstvo. U tom će joj slučaju troškove zahvata podmiriti HZZO, kako je to i uobičajeno kada osiguranika šalju u inozemstvo jer se zahvat koji je potreban nije moguće napraviti u Hrvatskoj.

Institucionalna tortura

- Prijevremene porode često radimo u Petrovoj i ako se gospođa Čavajda odluči na to, nema problema. Međutim, u slučaju da trudnica odluči da se prethodno napravi fetocid, bojim se da to neće biti moguće jer taj postupak u Hrvatskoj nije reguliran. Pretpostavljam da bi u tom slučaju gospođa išla u Sloveniju - kazao nam je dr. Trpimir Goluža iz KBC-Zagreb.

Čavajdina odvjetnica Vanja Jurić rekla nam je da neće davati izjave tijekom večeri prije no što se čuje s klijenticom i detaljno prouči odluku drugostupanjske komisije. M. Čavajda nije bila dostupna. Odvjetnica Jurić, međutim, u svojim izjavama prethodnih dana bila je izričita - ne može se govoriti o terminu “prijevremenog poroda” te je naglasila kako su ona i njena klijentica tražile prekid trudnoće.

Jučer su se oglasile i organizatorice današnjeg prosvjeda udruge RODA, Zaklade Solidarna i Platforme za reproduktivni razvoj.

- Institucionalna tortura kojoj je izložena Mirela Čavajda razotkrila je dno koje je javnozdravstveni sustav dotaknuo kada je u pitanju zdravlje žena. U strahu od osude međunarodnih stručnih društava, institucija i sudova ministar Beroš i tim “eminentnih stručnjaka” nastavljaju sa zlostavljanjem trudnice - poručile su organizatorice i najavile još žešći prosvjed. Ministar Beroš jučer je obznanio odluku drugostupanjske komisije kojom je Mireli Čavajdi odobren prekid trudnoće. Time su poništene prvostupanjske odluke četiriju bolničkih timova. - Ključan je bio nalaz kontrolne neuroradiološke obrade, magnet mozga koji je ukazao na nove, značajno izmijenjeno okolnosti. To je bio razlog na osnovu kojeg je drugostupanjska komisija procijenila da su ispunjeni medicinski i zakonski preduvjeti za prekid trudnoće. Komisija je zaključila da je stanje iznimno teško i odobrila prekid trudnoće - rekao je ministar Beroš i naglasio kako zakon ne regulira dalje postupanje. Sugerirao je Mireli Čavajdi da ode u neku od četiri zagrebačkih kliničkih bolnica, a preporučio da to bude “naša najvažnija bolnica nulte kategorije” kako bi se sa stručnjacima dogovorila o načinu prekida trudnoće.

- Nekoliko je načina za to, napravit će se ono što je za gospođu najsigurnije i ono što je optimalno i u skladu s njezinim zahtjevima – rekao je ministar i dodao da će joj se, odluči li se za odlazak u Sloveniju, troškovi zahvata biti plaćeni. Dodao je i da se fetocid u RH ne radi.

Ranije je objavljen i nalaz kontrolnog magneta s Rebra koji je ukazao na značajno pogoršanje uslijed rapidnog rasta tumora na glavi fetusa.

– U nalazu stoji da je evidentno povećanje volumena tvorbe te proširenje ventrikularnog sustava – potvrdila nam je Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde.

Potreseni ministar

Nalaz sa Svetog Duha prije 20-ak je dana tvorbu na glavi fetusa opisao dimenzijama 60X40 mm, no sada su liječnici iz KBC-a Zagreb evidentirali da je veličine 70x50x60 mm, dakle, evidentno rapidno raste. Naveli su i da pritišće mozak i moždano deblo, a kao posljedica pojavio se hidrocefalus i to veličine 24 mm te su uočene velike ciste u mozgu.

U tom nalazu MR-a od 21. travnja stoji da uslijed kretanja fetusa “brojni artefakti ometaju analizu”, da se vidi “heterogena tumorska tvorba desne cerebralne hemisfere veličine cca 60x40 mm koji potiskuje desnu stranu mozga i mali mozak”. Navodi se i da je “posljedično komprimirana desna lateralna klijetka bez jasnih znakova hidrocefalusa”.

Beroš je tvrdio da je M. Čavajda dobila psihološku pomoć na temelju dokumenta kojeg smo i mi dobili na uvid - plana zdravstvene njege pacijentice kojeg je dobio sa Svetog Duha, a koji utvrđuje da je pacijentica za vrijeme hospitalizacije “iskazala smanjenu razinu straha nakon nekih postupaka”. Postupci koji se navode su: stvoriti profesionalno-empatijski odnos, poticati trudnicu na verbalizaciju straha, stvoriti osjećaj sigurnosti redovito informirati trudnicu o planiranim postupcima liječenja, usmjeravati je na pozitivno razmišljanje i omogućiti joj sudjelovanje u donošenju odluka. Dokument je sastavljen 19. travnja. Beroš je bio potresen jer su ga optužili da laže.

- Budući da me prozivaju da lažem, odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze o psihološkoj pomoći i da je nakon toga stanje poboljšano i dobio sam pisani nalaz prvog magneta u kojem se hidrocefalus ne opisuje - rekao je Beroš.

Komentara 29

CO
coruption
07:10 12.05.2022.

Sinoć u Otvorenom je bilo jasno da je agenda lijevih (Možemo i SDP) isključivo feticid kojeg Hrvatska ne radi niti ga je ikad radila. Gospođi Čavajdi je odobren prekid trudnoće što u Hrvatskom zakonu a i zakonu većine EU zemlja znaći prijevremeni porod a ne ubojstvo unutar utrobe.

DU
Deleted user
07:50 12.05.2022.

svima koji pljescete sloveniji, pitanje: jeste li svjesni da hrvatska nije jedina europska zemlja koja ne radi feticid i da mnoge druge drzave salju pacijentice u sloveniju i slicne zemlje gdje se isti obavlja? jesu li svi oni koji ne zele komadati zivo dijete cudaci? dajte malo stanite na loptu i pustite struku da radi. gospodja je izasla u medije i napravila hajku a evo odmah je bilo jasno kako ce se stvari razvijati.

BU
burza
08:38 12.05.2022.

Pitaj te majke dali bi usmrtile to djete svaka veli vrijedilo je zrtve i dale bi zivot za njega pa i psa se spasava koliko moze a ne da nebi bebicu po tebi svu djecu posebnim potrebama eutanizirati da bi majci bili lakse

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije