Forenzika prima:

'Mito u zdravstvu ‘teško’ tri milijarde kuna'

operacijska sala,bolnica,operacija
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
12.09.2013.
u 08:50

Korupcija je posljedica neplaćenih prekovremenih sati, dotrajale infrastrukture, lista čekanja, sukoba interesa...

Društvo Forenzika Prima, prvo hrvatsko društvo specijalizirano za forenzičko ispitivanje i nadzor poreznih i računovodstvenih aspekata poslovanja državnih institucija i privatnih društava, temeljem dostupnih parametara prokomentiralo je stanje s korupcijom u zdravstvu. Upozoravaju da je tri milijarde kuna procijenjena vrijednost korupcije u hrvatskom zdravstvu te da je 9000 liječnika u Hrvatskoj, prema izvješćima farmaceutske industrije, na platnom popisu tvornica lijekova. Posljedica je to prezaduženosti bolnica, neplaćenih prekovremenih sati, dotrajale infrastrukture, kilometarskih lista čekanja i sukoba interesa u obliku dvojnog rada liječnika, stoji u priopćenju Društva.

– Prema istraživanju Transparency International, 63% ispitanika u Hrvatskoj smatra zdravstvene djelatnike korumpiranima – ističe se u priopćenju. Kao i obično kada je riječ o korupciji, zna se sve – koji liječnici traže mito, koliko treba platiti pregled ili operaciju, za koje farmaceutske tvrtke lobiraju koji liječnici.

– Kada govorimo o optuženima ili osuđenima, nema puno presuda i oduzetih licencija, a afera ima i više nego dovoljno – poručuju u Društvu.

Stoga upzoravaju pacijente na koruptivne metode kojima se najčešće koriste korumpirani liječnici: naplaćuju usluge koje nisu pružili, a one koje ne pokriva zdravstveno osiguranje naplaćuju kao da ih pokriva. Krivotvore vrijeme, mjesto i pružatelja usluge, a znaju pacijentima i otpisivati dodatne troškove.

– Navode fiktivne dijagnoze, propisuju nepotrebne usluge i lijekove, nerijetko uzimaju mito – upozorava pacijente Društvo.

>> Gorjanski: Devet tisuća liječnika na platnom spisku farmaceuta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije