POMOĆ POTROŠAČIMA

Mjere za zaštitu građana i industrije: Europska komisija želi ograničiti cijenu ruskog plina

FILE PHOTO: European Commission President Ursula von der Leyen and Vice-President Frans Timmermans hold a news conference in Brussels, Belgium
YVES HERMAN/REUTERS
05.09.2022.
u 23:36

Von der Leyen je u tvitu napisala da će prijedlozi imati za cilj ograničenje cijene ruskog plina koji se šalje plinovodima, ograničenje potražnje za strujom i korištenje prihoda energetskih tvrtki za pomoć ranjivim potrošačima i poduzećima.

Najavljeni prijedlozi Europske komisije protiv rasta cijena energije imat će za cilj ograničenje cijene plina koji Rusija šalje Europi plinovodima i uključivat će pružanje pomoći proizvođačima struje koji imaju problema s likvidnošću, rekla je u ponedjeljak predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

Bruxelles priprema mjere za zaštitu građana i industrije od sve većih cijena plina i struje koje izazivaju gospodarske potrese u Europskoj uniji.

Von der Leyen je u tvitu napisala da će prijedlozi imati za cilj ograničenje cijene ruskog plina koji se šalje plinovodima, ograničenje potražnje za strujom i korištenje prihoda energetskih tvrtki za pomoć ranjivim potrošačima i poduzećima.

Talijanski premijer Mario Draghi predložio je ranije da države članice EU-a dogovore ograničenje cijena plina koji uvoze iz Rusije. Neke članice tome nisu međutim sklone jer bi Rusija u znak odmazde mogla posve obustaviti dotok plina Europi, rekli su diplomati. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da će podržati takav prijedlog.

Cijene plina u Europi skočile su u ponedjeljak pošto je Gazprom u petak objavio da će Sjeverni tok 1 ostati zatvoren zbog kvara. Europa optužuje Rusiju da koristi energiju kao oružje zbog zapadnih sankcija koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu. Gazprom tvrdi da su smanjenja i prekidi u dotoku plina posljedica zapadnih sankcija i tehničkih problema.

"Putin koristi energiju kao oružje smanjujući opskrbu i manipulirajući našim energetskim tržištima. Neće uspjeti. Europa će pobijediti", rekla je Von der Leyen. Komisija planira i pomoć za proizvođače struje koji imaju problema s likvidnošću, rekla je. 

Komisija će razgovarati o svojim početnim idejama s predstavnicima država članica EU-a u srijedu, prije hitnog sastanka ministara energetike u petak na kojem će biti razmotrene različite opcije. Von der Leyen će prijedloge EU-a iznijeti u govoru 14. rujna.

Ključne riječi

Komentara 10

XA
xaron
00:09 06.09.2022.

…ograničiti cijene Ruskog plina koji dolazi plinovodom…Ursula nije u toku, nema Ruskog plina jer su zatvorili plinovod.

Avatar nekakav
nekakav
10:13 06.09.2022.

bio bi red ograničiti i cijene mercedesa! pa da ja za s400d 4matic, moram dati milijun kuna, otkidati iz dječjih usta da bih se i nadalje vozio mercedesom, a da ova debela eu bogati na mojoj djeci?! e neće moći. donijeti zakon da takva mečka ne smije koštati više od 150.000 kuna. ima 2 tone, kila željeza je cca 1.300 dolara za jednu tonu, znači za željezo dobiješ 2.600 dolara, ima nešto kabela, elektronike, stakla, plastike, ajd, maksimum 3-4.000 dolara. dodaš neku zaradu, nek bude i 1.000 dolara po komadu (treba ljubavnicu ponekad izvesti na picu...). i eto nas na maksimum 9.000 dolara. s-klasa! 2 tone. a oni ti ispostave račun od 150.000 dolara!!! halo, nije li to ekstraprofit? ako zapad misli na ruse krenuti sa ograničenjem cijene plina i nafte, zavrtiti će kolo koje neće stati. zaboravite na slobodno tržište i formiranje cijena zakonom ponude i potražnje, s tim bude gotovo. a očito bude. dal je to po pravilima wto-a? nije li sumnjiva šutnja iz te organizacije?

DU
Deleted user
07:28 06.09.2022.

Europska unija malo po malo uvodi diktaturu ali kao pod izgovorom eto za početak fosilna goriva poslje toga ide ograničenja što če te kupovati u trgovini potrošnja energije itd samo da znate te ljude nitko nije birao jer EU nije država oni su birali sami sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije