U PITANJU JE NEPOTIZAM?

Mlada liječnica tužila zadarsku bolnicu zbog krađe specijalizacije

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
Marko Dimic/PIXSELL
16.02.2022.
u 18:13

Na sudu će se vidjeti i da li je to u ovom slučaju presudan bio i nepotizam zbog koje je kandidatkinji u drugom natječaju i dan bod koji nije po pravilniku - rekla nam je osoba bliska slučaju

Na Općinskom sudu u Zadru u četvrtak počinje glavna rasprava nakon što je mlada zadarska liječnica dr. Marija Krpina tužila Opću bolnicu Zadar tražeći da se poništi odluka o izboru specijalizacije iz neurologije jer je donesena nezakonito - najavio je lokalni portal 057info.

I za Večernji list o ovom slučaju su govorile osobe bliske tužiteljici šokirani činjenicom da je, kako nam je rečeno, u prvom bodovanju tužiteljici dodijeljeno najviše bodova, a nakon poništenja natječaja, nedovoljno za prvo mjesto i zaostajanje za 0.03 boda uz sporno bodovanje.

- U tužbenom postupku kojeg vodi odvjetnik Toni Primorac iz Rijeke, navodi se kako je Bolnica tužena i zbog odluke Upravnog vijeća Bolnice o odbijanju prigovora koji je podnesen u žalbenom roku te zbog diskriminacije dr. Marije Krpine u odnosu na druge kandidate po društvenoj pripadnosti. Ovo je prvi takav slučaj sudske prakse budući da se mladi liječnici, koji smatraju da su nepravedno ostali bez specijalizacije, uglavnom žale, ali i ne pribjegavaju sudskoj tužbi potencijalnog poslodavca - naveo je 057 info i dodaje da se radi o natječaju iz listopada prošle godine na kojem je specijalizacija, po navodima tužbe, pripala kandidatkinji koja je imala 0.03 boda više negoli tužiteljica.

- Uvidom u dokumentaciju natječaja kojeg je dostavila Bolnica, očito je da kandidatkinji koja je na kraju dobila specijalizaciju nije umanjen bod na godine studiranja. To je kriterij Pravilnika o mjerilima za prijam specijalizanata kojeg je u postupku natječaja za specijalizacije donijelo Ministarstva zdravstva - godine studiranja vrednuju se s maksimalno 6 bodova, a za svaku godinu produžetka studija daje se minus 1 bod. S tim bodom prednosti, tužiteljica bi svakako morala biti izabrana za specijalizaciju koju je, međutim, dobila liječnica kojoj taj bod nije oduzet. Povjerenstvo to nije napravilo kao što su uradili na istom natječaju za kandidate za još dvije specijalizacije kojima su oduzeti bod ili dva na godine studija. U natječajnoj proceduri je razgovor s kandidatima na kojem se može dobiti od 1.5 do najviše 7.5 bodova. Toliko je dobila izabrana kandidatkinja, dok je tužiteljica dobila 1.5 bod.

Suprotno kriterijima Pravilnika da „Povjerenstvo obavlja razgovor s pristupnicima u svrhu stjecanja uvida u opća znanja, znanja specifična za pojedinu specijalizaciju, motiviranost pristupnika, kvalitetu socijalnog kontakta, verbalne i neverbalne sposobnosti i opći dojam, tužiteljicu je Povjerenstvo u obrazloženju ocijenilo kao liječnicu koju ne poznaju i nije se do sada javljala na natječaje.

No, kako to nije točno, tako je u tužbi dodana i diskriminacija tužiteljice. Iako je njezin odvjetnik tražio nadzor Ministarstva zdravstva, iz tog nadležnog tijela još nije dobio povratnu informaciju. Slučaj je prijavljen i nadležnim institucijama zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela koji bi se mogao nazvati „krađa specijalizacije" - navodi 057info.

Inače, kada je Večernji list nedavni upitao ravnatelja Željka Čulinu o razlozima poništenja natječaja i navedenim tvrdnjama koje su kasnije rezultirale tužbom, rekao nam je da o tome odlučuje Povjerenstvo a ne on.

- A povjerenstvo “blagoslovi” ravnatelj - kazao nam je pak naš izvor uz dodatak da suđenje valjda neće dugo trajati.

- Na sudu će se vidjeti i da li je to u ovom slučaju presudan bio i nepotizam zbog koje je kandidatkinji u drugom natječaju i dan bod koji nije po pravilniku - rekla nam je osoba bliska slučaju. Ravnatelj bolnice nam je u listopadu i na ovu tvrdnju rekao kako o svemu odlučuje povjerenstvo i da optužbe ne stoje.

Odgovor iz bolnice na upit Večernjeg lista

Krajem listopada u zadarsku bolnicu poslali smo upit slijedećeg sadržaja:

Poštovani, upravo smo dobili rezultat natječaja prema kojem je kandidatkinja koja je na prošlom poništenom natjecaju zaostala šest bodova za prvom kandidatkinjom na novom natječaji osvojila 0.03 boda vise na natječaju za specijalizanta neurologije u zadarskoj općoj bolnici. Stoga Vas molim za odgovor po kojem kriteriju je poništen prvi natječaj, a po kojem kriteriju je sada vodeća kandidatkinja dobila veći broj bodova iako je, kako smo dobili informaciju, zaostajala šest bodova. Tim više nas to zanima s obzirom na nesluzbenu informaciju o upitno vrednovanim bodovima za vrijeme studiranja…

A u odgovoru Večernjem listu iz bolnice su istakli: - Opća bolnica Zadar sukladno Pravilniku o mjerilima za prijam specijalizanata ("Narodne novine" broj 83/2015, 100/2018) provodi natječaje za specijalizacije te objavljuje listu rezultata svih pristupnika s istaknutim ukupnim bodovima kao i odluku o izboru specijalizanata. Bodovanje liste pristupnika vrši se prema mjerilima iz članka 3. i bodovima iz članka 6. Pravilnika. Nastavno na navedeno, svi natječaji kao i izbori kandidata vrše se sukladno odredbama navedenog Pravilnika.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
19:10 16.02.2022.

Zato naši najbolji liječnici liječe strance, zato Rosandić igra za slovačku itd... primjera je bezbroj - a radi se o običnom prokletom nepotizmu :) Vjerojatno neko doktorsko dijete ili sa jakom vezom :) pa su mislili da nitko neće skužiti. Pitanje je samo sada tko ima jače veze na sudu. Korupcija na svakom koraku.....

DU
Deleted user
19:10 16.02.2022.

I što je bolnica odgovorila? BAŠ NIŠTA! Niti zašto je poništen natječaj, niti zašto je sada kandidatkinja dobila čak 6 bodova više nego prošli put. Kakva država, takve i njene institucije.

Avatar Svračak
Svračak
18:59 16.02.2022.

Zašto se ti mladi liječnici ne žale za izbor liječnika obiteljske medicine u Špišić Bukovici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije