Alarmantno

Mladež ne pije samo vikendom, a opija se već od 13. godine!

'08.05.2010., Bjelovar - Razuzdani izlasci mladih uslijed prekomjernog konzumiranja alkohola nerijetko zavrsavaju poput ovog mladica na fotografiji, koji je zalegao nasred prostora jednog nocnog kluba
'Damir Spehar/PIXSELL'
26.11.2012.
u 11:57

Na uzorku od 875 učenika svih dvanaest srednjih škola istraživanje je pokazalo da se opiju šest i više puta mjesečno

Znala sam za štetnost alkohola i u našoj obitelji nije bio prisutan. Međutim, nakon što je umro otac, moja je majka počela piti. U tim trenucima i ja sam se počela osjećati bolje kada bih uzela pivo – ispovijest je 27-godišnjakinje, koja se zbog alkoholizma liječila u Dnevnoj bolnici u Karlovcu.

Prema riječima psihologinje Mirjane Lulić, od 114 pacijenata, koje su primili tijekom godine dana, bilo je i deset žena.

 Sve mlađi na liječenju

To ne znači, međutim, da ženama liječenje nije potrebno. Za razliku od muškaraca, koji piju u društvu, žene to čine potajno i u bolnicu dođu zbog depresije i drugih zdravstvenih problema tijekom kojih se otkrije da je primarni problem upravo alkohol.

Piju, nažalost, i sve mlađe osobe, pa ih je lani liječeno osmero u dobi od dvadeset do trideset godina. Iako je Karlovačka županija alkoholizam kod mladih uvrstila među pet javnozdravstvenih prioriteta, najnoviji podaci otkrivaju svu ozbiljnost tog problema.

Nakon provedenog istraživanja Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, u kojem je sudjelovalo 875 učenika prvih i drugih razreda svih 12 srednjih škola, po prvi su put dobiveni podaci o učestalosti konzumacije alkohola kod mladih, koji su šokantni.

 – Više od devedeset posto petnaestogodišnjaka i šesnaestogodišnjaka pilo je alkohol u posljednjih mjesec dana. S dobi raste i učinkovitost pijenja. Iako se smatralo da se mladi opijaju uglavnom vikendom, istraživanje je pokazalo da alkohol konzumiraju šest i više puta mjesečno, što znači da to čine i tijekom tjedna.

Isto tako, mladi u Karlovačkoj županiji prvi su se put opili već s trinaest i manje godina. Prema istraživanjima koja pokazuju kakav je državni prosjek, do prvog opijanja dolazi nešto kasnije – upozorava voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije dr. Biserka Hranilović.

 Pet i više zaredom

 Napominje da je među mladima sve popularniji i takozvani “binge drinking”, odnosno uzimanje pet i više pića zaredom.

 – Zabrinjava također što vrlo lako mogu doći do alkohola i što je tolerancija njihovih roditelja vrlo velika. Pijenje i opijanje mladi ne doživljavaju kao rizik. Više od 72 ispitanika imaju pozitivna očekivanja od konzumiranja alkohola – napominje dr. Hranilović.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar kravata
kravata
08:13 27.11.2012.

vjerovatnao i djeca znaju i razume što je porez.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije