TRAŽE DJEVOJČICU

Mladić pomogao u spašavanju migranata: Donio sam im ljestve i ušao u hladnu rijeku

Nastavljena potraga za djevojčicom  nestalom u rijeci Dragonja kod graničnog prijelaza Plovanija
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/4
10.12.2021.
u 17:42

Kako se radi o djevojčici s invaliditetom, načelnik policijske postaje Buje Robert Boban Paulović se nada da će ju pronaći živu

Već drugi dan hrvatski i slovenski policajci, vatrogasci, HGSS i ronioci tragaju za 10-godišnjom djevojčicom iz Turske koja je upala u rijeku na granici Slovenije i Hrvatske. 

Do nesreće je došlo u četvrtak nakon 20 sati kad je djevojčica s majkom (47), braćom (13,18) te sestrom (5) pokušala priječi granicu na rijeci Dragonji. Majka je djevojčicu pokušala prenijeti preko, no zbog velikih brzaca voda ju je odnijela. Njen 13-godišnji brat dotrčao je do prve kuće i potražio pomoć. 

- Na vrata je počeo lupati dječak od 13 godina, mokar, pothlađen i u šoku. Molio je pomoć. Dječak je kucao na vrata kuće moje majke, koja me odmah pozvala. Nije znao govoriti engleski jezik i vikao je samo: 'Help'. Pozvana je slovenska i hrvatska policija, koja je došla vrlo brzo, za desetak minuta. Trebala im je pomoć, pa sam donio ljestve. I ja sam ušao u rijeku jer je žena bila u velikom grču i šoku. To je inače migrantska ruta, a nekoliko puta sam i pomogao migrantima, dao im jesti i da se utople. Tako sam i dječaku koji je mokar došao moliti za pomoć i dao jesti i utoplio ga - ispričao je za 24 sata mladić Jonatan Strojan koji je pomogao obitelji. 

Kako se radi o djevojčici s invaliditetom, načelnik policijske postaje Buje Robert Boban Paulović se nada da će ju pronaći živu. 

- Na mjestu na kojem je djevojčicu odnijela voda rijeka je bila duboka od 1,5 do 2 metra, ali problem je u tome što su tu brzaci jaki. Tu noć za djevojčicom je tragalo 30 ljudi, a u petak ih je samo s hrvatske strane bilo 40, s tim da su u potragu sa slovenske strane uključeni policajci, vatrogasci te ronioci. Riječ je o migrantima iz Turske koji su na ilegalan način htjeli prijeći granicu - rekao je načelnik PP Buje.

10.12.2021., Dramac - Nastavljena je potraga za djevojcicom koju je nestala sinoc u rijeci Dragonji. Naime, nedaleko od drzavne granice istarska policija spasila je iz nabujale rijeke tursku drzavljanku, dok je 10-godisnju curicu odvukla jaka rijecna struja.
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL, ilustracija

- Kad su policajci stigli na mjesto događaja, čuli su zapomaganje na nepoznatom jeziku - kazao je načelnik.

Majka je nakon incidenta smještena u bolnicu u Puli potpuno pothlađena, a djeca su smještena na sigurno. 

- Žena je sad klinički dobro, ugrijana je, nema naznaka potencijalnih ozljeda. I dalje je pod liječničkom opservacijom, ali ćemo je vjerojatno ubrzo pustiti iz bolnice - ispričala je ravnateljica bolnice Irena Hrstić. 

Na terenu se našla i ekipa Crvenog križa čiji je zadatak odnijeti migrantima odjeću, obuću, hranu i higijenske potrepštine. 

>> VIDEO HZJZ dopunio preporuke o cijepljenju, Pfizerovo cjepivo odobreno i za djecu stariju od 5 godina


 

Komentara 6

MU
multikultivator
18:15 10.12.2021.

To druze noviaru nisu migranti nego ilegalni migranti i sve ih treba vratiti za Tursku, gdje to rat tamo???.

Avatar Cohen
Cohen
18:42 10.12.2021.

Vrlo lijepo su se iskazali naši i slovenski policajci i svi koji su sudjelovali u spašavanjum traganju i zbrinjavanju. Kolika to nevolja mora bit da te tjera po ovim temperaturama, po mraku, u nepoznatom okruženju u mrzlu rijeku, bez plovila,s djecom ! Da se bar i djevojčica pronađe živa!

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
18:12 10.12.2021.

Rijeka Dragonja na europsko-balkanskoj granici djeluje bezopasno ali uz pojačan tok može biti opasna po život. Hvala Bogu da pravedna schengenska žilet žica zaustavlja veći prolaz migrantima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije