HIT NA MREŽAMA

Mladić skočio s glisera u more, a iz dubine dojurila 'munja': Ima ih i u Jadranu, a mogu doseći brzinu veću od 50 km/h

Foto: Instagram/Screenshot
1/6
22.08.2024.
u 10:04

Barakude mogu narasti do tri metra, a poznate su po nevjerojatnoj brzini – u napadu mogu doseći više od 50 km/h. Unatoč strašnom izgledu, rijetko su opasne za ljude i uglavnom napadaju manje, lako uhvatljive pljenove.

Na društvenim mrežama postao je viralan video koji prikazuje neobičan susret mladića i barakude, moćne morske ribe poznate po svojoj brzini i agresivnosti. Naime, u snimci koja je privukla pažnju mnogih, mladić skače s glisera u more, nesvjestan da ga u dubinama čeka nepozvani posjetitelj. Nakon što je zaplivao, dogodio se nevjerojatan trenutak – iz vode se iznenada zaletjela barakuda ravno prema njemu.

Iako ga riba nije ugrizla, njezin napad bio je iznenađujući i prilično zastrašujući. Mladić je iz ove nezgode prošao gotovo neozlijeđen, s tek manjom modricom i puno priče za pripovijedanje. Mnogi su se pitali zašto je barakuda reagirala tako agresivno, budući da ove ribe rijetko napadaju ljude, a napadi su obično povezani s nesretnim okolnostima poput smanjene vidljivosti. Ovaj događaj, srećom, završio je bez većih posljedica, no video i dalje kruži društvenim mrežama, izazivajući reakcije.

Barakude su fascinantni morski predatori, a može ih se pronaći i u Jadranskom moru. Iako su češće prisutne u tropskim i suptropskim vodama, sve više se javljaju i u našim krajevima, privučene klimatskim promjenama i promjenama u temperaturi mora. Ova vrsta, poznata po svojoj brzini i oštrim zubima, svakako izaziva strahopoštovanje.  Iako obično love manje ribe poput skuša i inćuna, mogu napasti i rakove, lignje, pa čak i druge barakude. Ponekad, iako rijetko, napadaju ljude, najčešće u uvjetima smanjene vidljivosti, kad ne prepoznaju veličinu plijena.

Barakude mogu narasti do tri metra, a poznate su po nevjerojatnoj brzini – u napadu mogu doseći više od 50 km/h. Unatoč strašnom izgledu, rijetko su opasne za ljude i uglavnom napadaju manje, lako uhvatljive pljenove. Iako su susreti s barakudama rijetki, oni ne prestaju izazivati fascinaciju i strah, pogotovo kada se ovakvi trenuci zabilježe na kameri i podijele sa svijetom.

>>> FOTO Ovo su neobične vrste koje žive u Jadranu: Neke od njih jako su otrovne

1/19

Komentara 4

IZ
ivan.zorger
14:45 22.08.2024.

inače, gramatički je ispravno napisati "plijen" a ne pljen. A u hrvatskom jeziku i ne postoji množina imenice, kako ste naveli, pljenovi.

ŠS
Štap sa glavom
14:34 22.08.2024.

Je li se to desilo kod nas ili se piše radi pisanja?

SB
Stroga Babaroga
14:37 22.08.2024.

Mladić?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije