Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTENCIJALI Regionalni lideri u proizvodnji mlijeka sve prisutniji na domaćem tržištu

Mljekarska industrija pred velikom je šansom u BiH

26.03.2009.
u 23:00

Proizvodni potencijali od oko 600 milijuna litara mlijeka godišnje mogli bi, uz odgovarajuću poticajnu politiku i organizaciju, dovesti do toga da mljekarska industrija postane vodeća prehrambena grana u Bosni i Hercegovini.

Značajan oporavak
Unatoč sadašnjim problemima, koji su ponajprije prouzročeni poremećajima na globalnom tržištu, može se reći da je u posljednjih nekoliko godina došlo do značajnog oporavka većine domaćih mljekara, prije svega zahvaljujući ulaganjima velikih europskih i regionalnih kompanija iz ove oblasti.

Kupovinom Banjalučke mljekare, mljekare East milk u Sarajevu i Mlijekoprodukta iz Kozarske Dubice, nizozemska je grupacija Danube Foods stvorila jedinstven brend pod nazivom Latea, pod kojim izvoze i u Hrvatsku i Makedoniju. Vlasnik Danube Foodsa je privatni investicijski fond Salford Capital Partners iz Londona koji je jedan od najvećih koncerna za proizvodnju hrane u jugoistočnoj Europi.

Značajnu ulogu na tržištu mlijeka u BiH ima hrvatski Dukat, čiji su proizvodi tradicionalno dobro prihvaćeni od ovdašnjih kupaca. Ključni iskorak na bh. tržištu Dukat je napravio preuzimanjem mljekare Inmer iz Gradačca 2007. godine. Odmah po akviziciji počela su ulaganja u proširenje kapaciteta i kvalitetu proizvoda, a njihova vrijednost na dvogodišnjoj razini procjenjuje se na oko dva milijuna eura.

Inmer je nakon ulaska Dukata udvostručio proizvodnju, a izvozi u Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Hrvatsku. Uz zadržavanje domaćih robnih marki MIG i Domaće blago, u Inmeru je počela i proizvodnja Dukatovih asortimana. Dukat je, inače, dio francuske grupacije Lactalis, treće mljekarske kompanije u svijetu.

Važnu ulogu na bh. tržištu ima i Meggle mljekara u Bihaću, koja svojim ulaganjima doprinosi razvoju mljekarske industrije u BiH. Od domaćih mljekara značajne su Tuzlanska mljekara, Zenička industrija mlijeka, sarajevski Milkos, Sappit iz Posušja te Mljekara Livno.

No, unatoč očitom razvoju mljekarske industrije, domaće mljekare uspijevaju otkupiti tek trećinu ukupne proizvodnje, a značajan dio tržišnih potreba za mlijekom zadovoljava se uvozom.

Pozitivni primjeri
Primarne proizvođače mlijeka, uz nebrigu države, posebno pogađaju kašnjenja s plaćanjem otkupljenog mlijeka. Naime, prema riječima Branislava Mićića, direktora regionalne mljekarske savjetodavne službe Bratunac, domaćim se farmerima često za otkup mlijeka novac duguje i po nekoliko mjeseci. No pozitivnih primjera ima. Kao iznimku on navodi gradačačku mljekaru Inmer, koja redovito isplaćuje isporučeno mlijeko, od čega zavisi oko 3000 domaćih kooperanata.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije