Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žestoke borbe

Moćna skupina na bojišnici zamijenila Wagnerovce?: 'Stiglo je 180.000 novih ruskih vojnika'

Ruska vojska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
04.07.2023.
u 08:51

Hanna Maliar, zamjenica ministra obrane Ukrajine, izvijestila je o čestim sukobima u blizini Bahmuta. "Situacija se vrlo brzo mijenja", napisala je Maliar u objavi na Telegramu.

Wagnerovi borci zauzeli su 24. lipnja južni ruski grad Rostov i uputili se prema Moskvi, a njihov vođa Jevgenij Prigožin zatražio je da se smijeni ruski ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik glavnog stožera Valerij Gerasimov. Krizu je riješio bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko posredujući u dogovoru između Kremlja i Prigožina. Šojgu se jučer prvi put oglasio nakon pobune Wagnera i rekao da je cilj pobune bilo destabiliziranje Rusije, ali i da pobuna nije uspjela zbog odanosti vojnika i da se nije odrazila na situaciju na bojišnici. "Provokacija se nije odrazila na akcije vojnih skupina (koje sudjeluju u operaciji)", rekao je na sastanku ministarstva. Rusija je sada rasporedila više od 180.000 vojnika na dvije glavne istočne bojišnice, prema Serhiiju Cherevatyiju, glasnogovorniku istočne skupine ukrajinskih oružanih snaga, javlja CNN.

Video: Ruski ministar obrane poručio kako operacije u Ukrajini nisu poremećene pobunom Wagner grupe

"Više od 180.000 ruskih trupa je raspoređeno. Front Lyman-Kupyansk je duži, zbog čega neprijatelj tamo koncentrira svoje snage", rekao je Cherevatyi u intervju za ukrajinske medije u ponedjeljak, dodajući da se u ovom trenutku nalazi "više od 120.000 neprijateljskih vojnika" na liniji Lyman-Kupyansk. 

VEZANI ČLANCI:

Rekao je da to uključuje "zračno-jurišne i mehanizirane postrojbe, postrojbe borbene rezerve Bars, teritorijalne snage" i nove jurišne satnije Oluja Z, za koje je rekao da su regrutirale osobe s kriminalnim dosjeima. Cherevatyi ih je nazvao "prilično moćnom skupinom". Cherevatyi je rekao da se na frontu u Bahmutu nalazi oko 50.000 ruskih vojnika.

GALERIJA Žestoke borbe na ukrajinskoj bojišnici, teška situacija kod Bahmuta

Ruska vojska
1/8

U međuvremenu, Hanna Maliar, zamjenica ministra obrane Ukrajine, izvijestila je o čestim sukobima u blizini Bahmuta. "Situacija se vrlo brzo mijenja", napisala je Maliar u objavi na Telegramu. 

General Oleksandr Syrskyi, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, ponovio je Maliarove komentare u intervjuu za Ukrajinsku pravdu.

"Neprijatelj pokušava prebaciti jedinice na najopasnije smjerove za protunapade, nastojeći destabilizirati situaciju, prouzročiti gubitke Ukrajini i poremetiti logistiku obrambenih snaga", rekao je Syrskyi. Syrskyi je nadalje primijetio i da se Rusi "očajnički drže položaja i uporišta koje su nekada zauzimali Wagnerovci", misleći na plaćeničke snage koje su vodile rusku ofenzivu oko Bahmuta.

Ukrajinske snage uspjele su zaustaviti ruske trupe u kretanju unutar Bahmuta, rekao je.

Komentara 12

Avatar berija1
berija1
09:41 04.07.2023.

Rusi su oduvjek zrtvovali ljude , imaju viska..

B2
bordon 2
09:33 04.07.2023.

Treba Ukrajincima dati svoj oružije koje postoji da se obrane od Rusa.

SA
saudinus
08:54 04.07.2023.

Došla nova tura terorista. Nastavljaju širenje imperije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije