Inine dionice

MOL ipak nije uspio dobiti većinski udio

ina
Arhiva VL
16.01.2011.
u 22:30

MOL-ovu ponudu od 2800 kuna pretekli su mirovinski fondovi s ponudom od 2830 kuna te misteriozni ulagač koji je ponudio 3000 kuna

Iako bi se tek u sljedećih sedam dana službeno trebalo znati koliko je točno Ininih dionica MOL uspio kupiti u svojoj privatnoj ponudi, već sad je jasno da ipak nije uspio postići većinsko vlasništvo u toj naftnoj kompaniji. I utjecajni mađarski portal Portfolio.hu jučer je pisao da MOL u tome nije uspio. MOL je, naime, za dionicu bio ponudio 2800 kuna, ali nakon njegove najave da želi steći većinsko vlasništvo u Ini, dionice na burzi počeli su kupovati mirovinski fondovi za 2830 kuna te misteriozni američki ulagač za više od 3000 kuna.

Iz MOL-a poručuju da su netočne informacije o tome da odmah idu u novu ponudu te kažu da će, ako MOL odluči ponovno kupovati Inine dionice, to biti u skladu sa svim propisima.

Mirovinci su kupili nešto manje od četiri posto dionica od ukupno osam posto, koliko ih je u vlasništvu malih dioničara, a američki ulagač nešto manje od jedan posto. Mađarski MOL dosad je imao nešto više od 47 posto dionica, a kupnjom još četiri posto dionica želio je legalizirati većinska upravljačka prava koja ima i sada bez obzira na to što nema 51 posto dionica. Hanfa bi pak trebala provjeriti MOL-ovu prijavu o tome da su mirovinci bili udruženi u kartel kad su na burzi kupovali Inine dionice po istoj cijeni, ali i to je li američki ulagač možda povezan s MOL-om.

Ključne riječi

Komentara 5

MI
Mijat
00:42 17.01.2011.

Mislim da RH ovakvim ponašanjem šalje lošu poruku budućim ulagačima. Gotova je stvar sa INOM to svi znaju. To šta čini Vlada sa fondovima je smiješno i neprofesionalno. Mađari još to sportski trpe. Pitanje je do kad.

Avatar Aristarh
Aristarh
23:40 16.01.2011.

Nisam dovoljno ni stručan ni upoznat ali; Kilav početak pa onda treba biti i kilavo ostalo: Ako je MOL mogao sa 25% dobiti pravo veta u INI i time zajebao regularnost prema ostalim mogućim interesentima, zašto to sada nebi imalii i ostali ili bar vlada koja ima više od 25%.... Ne može biti jednom jedno pravilo a drugi put drugo ako su partneri ili ja ne znam dovoljno... Što MOL onda dobiva sa 51% a što nije imao i sa 25% i više.??

OB
-obrisani-
03:21 17.01.2011.

Nakon odlaska Davora Sterna iz INE, nitko nije shvatio da se zapravo radi o dobro reziranoj predstavi za javnost. Naime, u veljaci 2000., odrzan je tajni sastanak na kojem su se nasli Slavko Linic, Goran Granic, Franjo Greguric, Hrvoje Sarinic, Branko Miksa, Davor Stern, Zlatko Matesa, Nikica Valentic, Mladen Vedris i Ivan Cermak. Tom je prilikom dogovoren nacelni model privatizacije INE, te su Greguric i Stern na sebe preuzeli obvezu upoznati Linica s ruskim investitorima, koji ce kupiti INA-u. Obzirom da je s vremenom prodaja INE izravno Rusima postala u Hrvatskoj nepopularna, odluceno je da ce se cijela prica odigrati s Madjarskim MOL-om, u kojem rusi na celu s Mogiljevicem imaju znacajan vlasnicki paket. Ljubo Jurcic, koji je kasnije stigao u Vladu samo je slijepo slijedio upute Ivice Racana, koje je Racanu pripremio njegov potpredsjednik Linic, svjestan da ce ovom igrom zaraditi milijune. Inace Davor Stern je i danas vlasnik poslovnog prostora u Houstonu koji su nekada pripadali INA-u. Investitor je u jednoj od mnogobrojnih naftnih kompanija koje imaju sjediste u Houstonu, TX

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije