Proruski prosvjedi u Kišinjevu

Moldavci u strahu – Rusija sve izravnija u prijetnjama

Opposition rally in Chisinau
Foto: VLADISLAV CULIOMZA/REUTERS
1/4
21.02.2023.
u 11:12

”Neka Rusi dođu, želimo ih ovdje” i “Mi smo predmet ruganja, vlada nam se ruga” uzvikivali su proruski prosvjednici

”Neka Rusi dođu, želimo ih ovdje” i “Mi smo predmet ruganja – vlada nam se ruga” gromoglasno je proteklog vikenda uzvikivalo nekoliko tisuća proruskih prosvjednika u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu. Prosvjed je organizirala nedavno osnovana skupina Pokret za narod, koju podupiru članovi Šora, proruske stranke koja ima šest od 101 mjesta u parlamentu bivše sovjetske republike, ispred zgrade moldavskog parlamenta zatraživši od prozapadne vlade da u potpunosti podmiri račune za grijanje u jeku vrtoglave inflacije.

Bunt protiv elite

Moldavski parlament prošlog je tjedna izglasao novu prozapadnu vladu nakon što su članovi prethodne masovno podnijeli ostavke nakon više mjeseci političkih i gospodarskih skandala. Nova vlada pod vodstvom premijera Dorina Receana obećala je provoditi proeuropske politike i pozvala je na demilitarizaciju Pridnjestrovlja, proruske separatističke pokrajine koja graniči s Ukrajinom.
Moldavska predsjednica Maia Sandu izjavila je da se više od 70 posto prihoda kućanstava u Moldaviji troši na račune za energiju.
Neki od prosvjednika koji su se okupili u Kišinjevu u nedjelju pozvali su na ostavku predsjednice uzvikujući: “Dolje Maia Sandu!”
Drugi su držali transparente sa slikama nekih moldavskih čelnika i političara pokraj fotografija velikih kuća i luksuznih automobila.
”Oni imaju milijune. Mi umiremo od gladi”, uzvikivali su prosvjednici.

Nekoliko dana prije održavanja ovog prosvjeda Sandu je upozorila da Rusija planira poslati vojno obučene sabotere u zemlju, prerušene u civile, kako bi srušili njezinu prozapadnu vladu. Moldavija je mala država u istočnoj Europi. Ima manje od tri milijuna stanovnika, ali teško je točno reći koliko. Broj stanovnika uvelike varira, a procjenjuje se da trećina svih Moldavaca trenutačno radi u inozemstvu. Isto tako, Moldavija je jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi i iznimno ovisna o ruskom plinu. Zbog komentara o “potlačenim” stanovnicima koji govore ruski i ruskih postrojbi koje su još stacionirane u Pridnjestrovlju, mnogi Moldavci strahuju da bi pobjeda ruskih osvajača u Ukrajini mogla značiti da će Kremlj potom krenuti na njihovu zemlju. Mnogi smatraju da su ti prosvjedi opravdani zbog teške ekonomske situacije u zemlji u kojoj vlada velik postotak kriminala i korupcije unutar strukture vlasti.
Prosvjedi su došli nekoliko dana nakon što je predsjednica Maia Sandu optužila Rusiju za pokušaj organizacije državnog udara. Sandu je rekla da je plan predviđao ulazak ruskih, bjeloruskih i srpskih državljana u Moldaviju kako bi potaknuli prosvjede i “promijenili legitimno izabranu vlast u ilegalnu vlast pod kontrolom Ruske Federacije”.

– Plan je uključivao sabotažu i vojno obučene ljude prerušene u civile kako bi se mogle provesti nasilne akcije, napadi na vladine zgrade i otimanje talaca – rekla je Sandu.

”Sljedeća Ukrajina”

Da iza prosvjeda u Moldaviji stoji Moskva, dokazuje i nedavna izjava ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je upozorio da bi demokratska Moldavija mogla postati “sljedeća Ukrajina”. Ruske snage već su godinama u separatističkoj regiji Pridnjestrovlje.

Iako sve indicije upućuju na to da iza prosvjeda i moguće destabilizacije stoji Rusija, koju je razljutila mogućnost da se Moldavija, koja je nalazi između Ukrajine i Rumunjske, pridruži Europskoj uniji, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov jučer je rekao da Rusija postupa “odgovorno” u pogledu mirovnih snaga koje je rasporedila u separatističkoj pokrajini i upozorio je Moldaviju da dodatno ne pogoršava situaciju.

– Naši odnosi s Moldavijom već su jako napeti. Vodstvo se uvijek usredotočuje na sve proturusko, zapada u proturusku histeriju – upozorio je Peskov.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
13:10 25.02.2023.

slijedeca klaonica ruske horde divljaka se vec spremaju u novu 'specijalnu operaciju'. i tako,sve blize dolaze,nazalost vecina Hrvatska vec vadi sakrivene partijske knjizice i vjezba za bacanje cvijeca kad ruski tenkovi prodju Ilicom. pametni,ako ikako mogu,nek budu pametni i odu na zapad.

DU
Deleted user
11:24 21.02.2023.

Po uzoru na narađastu revoluciju 2014, u Moldaviji sličan scenarij u suprotnom taboru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije