IZGRAĐEN JOŠ 2022.

Most na Savi, vrijedan gotovo 20 milijuna eura, će do 2026. voditi 'u ništa'

Fotografije iz zraka mosta na Savi kod Gradiške
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/5
19.09.2024.
u 09:05

Pristupna cesta do mosta na Savi tek za dvije godine. Druga faza dionice do Novog Varoša je u izgradnji, dok su radovi na trećoj fazi do čvora Okučani započeli u lipnju ove godine

Iako je započela još 2019., izgradnja brze pristupne ceste od Okučana do novog graničnog prijelaza i mosta na Savi između Stare Gradiške i Gradiške neće biti završena još barem dvije godine. Tako će gotovo 20 milijuna eura vrijedan most na Savi izgrađen još u srpnju 2022., a koji je u međuvremenu dobio i uporabnu dozvolu, i dalje voditi "u ništa", iako je s bosanske strane već više godina sve spremno za njegovo korištenje. U međuvremenu, gužve na postojećem graničnom prijelazu u Gradiški ne jenjavaju, a kolone teretnih vozila na ovom i drugim graničnim prijelazima s BiH u Slavoniji sve su duže.

Iz Hrvatskih cesta pojašnjavaju kako je ukupna dužina brze ceste od čvora Okučani na A3 do granice s BiH na Savi 10,35 km. Dio u Hrvatskoj je dužine 9,61 km, a u BiH 0,74 km. Dionica je podijeljena u tri faze izgradnje. Most preko rijeke Save s dijelom pristupnih cesta kao prva faza izgradnje je završen. Druga, 40 milijuna eura vrijedna faza od čvora Novi Varoš do mosta dužine 4,07 km trenutačno je u izgradnji, dok je treća faza dionice, dužine 3,72 km od čvora Okučani na A3 do čvora Novi Varoš u vrijednosti 13,7 milijuna eura, započela s izgradnjom u lipnju ove godine.

"Radovi na II. fazi izgradnje započeli su 15. veljače 2022. i ugovorni rok završetka je 2. studenog 2024. Međutim, paralelno s izgradnjom brze ceste gradi se i granični prijelaz kod Stare Gradiške kojem je naručitelj Ministarstvo financija RH. Njihov rok završetka je 2. svibnja 2025., a s obzirom na to da neke radove u trasi brze ceste zbog tehnoloških razloga neće biti moguće završiti prije, za očekivati je da će II. faza brze ceste biti završena i puštena u promet zajedno s graničnim prijelazom", priopćili su iz Hrvatskih cesta.

POVEZANI ČLANCI:

Dodaju kako su radovi na izgradnji III. faze brze ceste započeli 18. lipnja 2024. godine te su u tijeku pripremni radovi na čišćenju trase, uklanjanju stabala i izradi probnih dionica. U tijeku su i radovi na poboljšanju temeljnog tla te AB pilota nadvožnjaka Voloder. Ugovoreni rok završetka radova na trećoj fazi je 17. lipnja 2026. Novi most na Savi kod Gradiške izgleda doista impresivno. Dug je 426, a širok 22,5 metara. Ima po dvije prometne trake u svakom smjeru, u punom profilu autoceste. U izgradnju je utrošeno 4900 tona čelika.

Prema pisanju medija, oko izgradnje ovog mosta prije nekoliko su godina "trgovali" premijer Plenković i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Naime, službeni Zagreb ponudio je Dodiku brzu gradnju mosta Gradiška, koji je bitan za RS, za podršku u gradnji Pelješkog mosta i blokiranju inicijative bošnjačkih stranaka o podizanju tužbe protiv Hrvatske. Podsjetimo, Pelješki most otvoren je 26. srpnja 2022., dok most kod Gradiške još uvijek stoji izvan upotrebe.

FOTOGALERIJA Novi most u Hercegovini izgleda nestvarno: Pogledajte što se dogodi kad njime prođe 12 kamiona s punim teretom

Fotografije iz zraka mosta na Savi kod Gradiške
1/16
Ključne riječi

Komentara 11

PA
PapezJanez
15:27 19.09.2024.

Ursula se osramotila. Otvorila most jos 2021 ali samo štakori ga koriste.

BA
Blokirani admin
12:53 19.09.2024.

Most je napravljen kao protuusluga Dodiku jer bi Komsic blokirao gradnju Peljeskog mosta , taj most nije u interesu Hrvatske jer nama ne koristi a povezuje RS sa Srbijom , zato ceste koje ga povezuju ne treba graditi dok ne dobijemo novu protuuslugu od Dodika ili uopce ne izgradit

SS
simpatican.simpa
12:16 19.09.2024.

Još jedan strateški uspjeh vlade našeg AP-a, pa i nije to neke cifra za uzbunu, senzori se upale nakon 150 milijuna € pa ide hitna sanacija, zbrinjavanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije