Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.11.2016. u 06:39

HDZ je pod njihovim pritiskom, barem privremeno, odustao od važnog predizbornog obećanja o spuštanju opće stope PDV-a

Most je ovih dana zaigrao još jednu rizičnu partiju sa “starijim” koalicijskim partnerom u Vladi, u kojoj zasad vodi – srušili su dobar komad porezne reforme koju je zacrtao HDZ, a pred biračima se pokazali kao stranka koja je spriječila poskupljenje kruha, mlijeka, lijekova, knjiga...

HDZ je pod njihovim pritiskom, barem privremeno, odustao od važnog predizbornog obećanja o spuštanju opće stope PDV-a. Istodobno su ih sustigli povici opozicijskih stranaka i dijela medija kako ponovo glume oporbu unutar vlasti.

Postavlja se, međutim, pitanje, kome je Most oporba i tko je tu zapravo vlast. Je li ovo HDZ-ova ili koalicijska vlada i je li Most radi mira u kući dužan pristati na svaki prijedlog, pa i onaj koji smatra izuzetno štetnim i socijalno neosjetljivim? Gurajući poreznu reformu koja dobrim dijelom proizlazi iz njihova predizbornog programa, HDZ je primijenio za koalicijsku vladu neobičnu strategiju.

Reforma je u istom tjednu predstavljena HDZ-u, Mostu i javnosti. Moguće je da mostovci u prvom času i nisu negativno reagirali na blic-prezentaciju reformskih zakona, no njihovo je legitimno pravo da se predomisle ako zaključe da neka rješenja nisu dobra i da ih treba mijenjati. Zato su i tražili odgodu prezentacije u Vladi, no molba im nije uslišana.

Ključ problema leži u činjenici da HDZ i Most nemaju potpisan koalicijski sporazum i ne stoji argument Bože Petrova da je takav dokument stvar formalnosti i da si partneri trebaju vjerovati na riječ. Koalicijski sporazumi, naime, nisu samo formalnost, nego jamstvo da su partneri usuglasili zajedničke politike koje će nastojati ostvariti kroz mandat koji su im, upravo na temelju tih politika, povjerili birači.

Ovako Most i HDZ imaju zajedničku vladu, ali ne i zajednički program i za očekivati je da će se u idućem razdoblju javljati nesuglasice i oko drugih važnih pitanja. Tomu će svakako pridonijeti blizina lokalnih izbora, uoči kojih stranke nastoje dodatno “bildati mišiće” pred biračima. U tom smjeru išle su i najave iz Mosta kako će spriječiti da se tzv. porezni USKOK pripoji Poreznoj upravi. Takva je retorika naknadno ipak ublažena, a iz Mosta su počele stizati pomirljive poruke kako će samostalnost tog tijela osigurati u dogovoru s HDZ-om.

“Očekujemo da porezni USKOK i dalje bude učinkovit. Ministar je dao garanciju da će biti i dalje učinkovit, a ako ne bude tako – on će odgovarati”, rekao je jučer Nikola Grmoja. I prevario se.

Odustane li Most od najave da će ukidanje poreznog USKOK-a pokušati spriječiti amandmanom za koji će tražiti potporu svih zastupnika i prihvati li zakon u obliku u kojem je predložen, odgovornost za to neće snositi ni premijer Plenković ni ministar Marić ni HDZ, nego upravo Most. Može se pretpostaviti, naime, da je HDZ predložio nešto u što vjeruje, a mostovci će dići ruku za nešto što su već javno osudili i to će teško moći objasniti svojim biračima.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
08:25 16.11.2016.

Sve dok MOST-ovi ministri sjede u vladi i njihovi kadrovi uživaju pogodnosti drugih sinekura koje im pruža vlast, dužni su prije nego dokumenti u vidu prijedloga zakona budu upućeni u Sabor usuglasiti stavove s HDZ-om. Na to ni malo ne utječe činjenica da nisu potpisali koalicijski sporazum. Ovo bacanje klipova pod noge Plenkoviću je možda korisno za njih, iako je vrlo upitno kako će građani ocijeniti takvo ponašanje, ali je politički i svakako drugačije nekorektno prema partneru s kojim sjede na vlasti. Dakle, neka se svađaju oko pojedinih rješenja, ne moraju se u svemu slagati, ali je gotovo ridikulozno podići ruku za neki prijedlog na vladi, pa čak i na saborskom odboru, a onda u Saboru raditi cirkus ne bi li se politikantstvom i populizmom skupio kakav politički bod. Aktualno je ponašanje svakako pravo MOST-a, ali čist obraz ne mogu zadržati ako se ne budu ponašali dosljedno vlastitim najavama i korektno prema partneru koji im je svima omogućio uživanje u blagodetima koje pruža vlast. Ako već žele biti oporba i pokazati kako se ne slažu s HDZ-om, neka izvole odreći se sinekura i prijeći u oporbene klupe pa neka imamo manjinsku vladu ili nove izbore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije