UZ DEVETU MANIFESTACIJU Počinje Mostarsko proljeće 2007. i donosi obilje vrhunskih programa

Mostar u zagrljaju muza i nadahnuća

bih-mostar-txt.jpg
import
10.04.2007.
u 19:25

Evo nam još jednog Mostarskog proljeća! Još jedna godina, još jedan travanj i Matičini Dani. Deveta je godina kako Matica hrvatska duh ovoga grada i kulturu našega roda i naroda pronosi po cijeloj BiH. Po cijeloj regiji.
Prisjetimo se samo prvih proplamsaja manifestacije koja je prvotno bila zamišljena kao događaj koji će na najbolji način, darovima kulture i duha, zaokružiti uskrsno doba. Izrastali su tako Dani Matice hrvatske u Mostaru, iz jednotjedne uskrsne manifestacije, iz godine u godinu, u sve jači i bogatiji blagdan umjetnosti.

Od ozračja mostarskih crkava, u kojima su se zvuci glazbala u rukama najvećih majstora, glasovi vrhunskih umjetnika, rascvjetavali u jednu potpuno novu dimenziju, preko velikih programa na pozornici Hrvatskog nam doma hercega Stjepana, galerijskih prostora, čudesnih vrtova i obrisa Aluminija, okružja Stare gimnazije. Sve je to Matica!

Otvaranje deveti put
Ovogodišnje Mostarsko proljeće, evo po deveti put, počinje otvaranjem velike izložbe o Stoljeću likovne kulture u  Mostaru, gradu koji je uvijek imao posebna sluha za svoje slikare, koji su, ispunjeni čudesnim nadahnućima, slikali radosti i tuge mostarskih ulica i sokaka, igru modrih valova Neretve u labirintima sunca, kamena, neba i čežnje nekih tamo davnih vremena koja su i danas ostavila traga.

I tako ćemo, uz prigodan govor doajena diplomatskog zbora u BiH veleposlanika Hrvatske Josipa Vrbošića, započeti i Dane Matice, ljeta gospodnjega 2007. Slijedi briljantni Gotovčev Ero, nastao zahvaljujući koprodukcijskoj suradnji Opere i Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo i Dana MH, Ero kojega je upravo umjetnički ravnatelj Matičinih dana, maestro od dirigentskog štapića Vjekoslav Šutej, i  potaknuo da oživi na ovaj mostarsko-sarajevski način. A onda lepeza samih vrhunskih glazbenih, kazališnih, književnih i filmskih programa. Gostovat će nam tako ove godine u Mostaru Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice. Atelje 212 iz Beograda. Hrvatsko lutkarsko kazalište iz Pečuha. Bit će tu i egzotični donski Kozaci, pristigli ravno iz moskovskog Boljšoj teatra. Uživat ćemo u predstavama kazališta iz Splita, Dubrovnika, Zagreba, Varaždina, Zadra, Mostara.

Vidjeti djela na daskama koja život znače, od starogrčkih dramatičara Eshilova kova, preko velikih meštara pisane riječi - Krleže, Begovića  i Nušića - do suvremenih dramskih izričaja na način Mire Gavrana ili mlađahne Tene Štivičić.  Glazbeno ćemo putovati jugom Dalmacije s gosparima koji će na Dane Matice s pjesmom nam dohodit. Doći će nam Tereza, Ibrica, Đelo, Trubaduri, ali i Oliver i Gibo. Bit će na Danima i tamburice i klapske pisme i jazza i swinga i klasike.  I oni najmlađi i ove godine uživat će u Cvitkovu danu, pogledati što su to njihovi kolege glazbeno, likovno i poetski stvarali u prošloj godini.

Radovat će se novom Mačku u čizmama i Zlatnoj ribici, naučiti mnogo toga iz priče o Zidu od brašna. Već tradicionalno, nekoliko godina zaredom, u suradnji sa Sarajevskim danima poezije, održava se susret Mostara i pjesnika iz cijeloga svijeta.

Novi filmovi
A ove godine u Mostar su, zahvaljujući suradnji sa SFF-om, stigla ponajbolja filmska ostvarenja rađena u koprodukciji Hrvatske i BiH: “Sve džaba”, “Gospođica”, “Armin”... Spektakularan završetak predviđen je za 23. lipnja, kada će Španjolskim trgom odjekivati taktovi Carmine Burane, u velebnom srazu Zagrebačke filharmonije i maestra Šuteja, Zbora HRT-a i Akademskog zbora Ivana Gorana Kovačića, te vrhunskih solista Adele Golac Rilović, Svete Matošića Komnenovića i Kaya Stiefermanna.  Kad večeras zatrepere boje i zvuci, stihovi i nadahnuća još jednoga Mostarskog proljeća, znat ćemo da je ono i ove godine, na velika vrata, stiglo u naš grad.  

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije