19.07.2024. u 11:46

Izvor sve patnje na svijetu je samo jedan – čovjek koji ne prihvaća svoje granice. Onaj kamen koji smo podignuli da ga bacimo na bližnjega pažljivo vratimo na isto mjesto i ispričajmo mu se

"Sada će prijeći i drugu crvenu liniju jer su oni prešli više crvenih linija nego što sam ja vidio crvenih zastava u životu..." rekao je o DP-u Arsen Bauk. Svako malo pročitamo da je Zapad, Biden ili NATO u Ukrajini prešao još jednu Putinovu crvenu liniju. Aktivisti protiv femicida apeliraju da povučemo crvenu liniju. Amerikanci tvrde da Izrael nije prešao crvenu liniju u Gazi. Postoji čak i domaća televizijska emisija koja se zove "Crvena linija". Taj nam se izraz nedavno uvukao u jezik iz engleskog, a čini se da potječe iz 1928., kada su na Bliskom istoku naftne kompanije podijelile interesne sfere propalog Otomanskog Carstva, ucrtavajući granice crvenim tušem. Pred tom se frazom povlači naša domaća, slična, ali i različita – za drznike kažemo da "prelaze sve granice".

Mislim da uspjehu crvene linije u Hrvatskoj doprinosi baš to crveno, jer se spaja s jednim drugim izrazom, "ući u crveno". Pri tom se misli na onaj dio mjerača okretaja motora koji pokazuje da smo ušli u opasnu zonu i da bi stroj mogao eksplodirati. Ulazak u crveno zato imamo i na tekućem računu, a HNB nas je ovih dana obavijestio da je više od milijun građana dogovorilo ulazak u minus te da je svaki drugi u njega i ušao. Ministar financija Marko Primorac izračunao je da je Lijepa Naša u crvenom za čak 1,56 milijardi eura, što je nemalih 5,5 posto proračuna, i da bi se gas na državnom vozilu moralo dosta smanjiti. Svako toliko čitamo da je na moru netko prešao crvenu liniju pomorskog dobra i zagradio plažu, nasuo žalo i na škrapama cementao mul, a i turisti daju svoj obol bezakonju: glisiraju uz obalu, love podvodnom puškom među kupačima i zabijaju se u domaća plovila, pretvarajući ljeto u razdoblje opasnog življenja na Jadranu.

POVEZANI ČLANCI:

Ulazak u crveno nekad je put bez povratka – mladi Slovenac se na Ultri toliko nadrogirao da ga nisu uspjeli reanimirati liječnici. Španjolci su počeli na najopasnije ceste crtati crvene umjesto bijelih linija, jer im vozači stalno ulijeću u škare i siju smrt, koja je pokosila i Katarinu i Stjepana kraj Dubrovnika. Motor uništenja sve se brže vrti po cijelom svijetu, od Izraela do Ukrajine, i od Tajvana do Amerike. U crvenom je i nebo iznad nas, dok se pržimo pod vatrenom kupolom, nakon koje će nas vjerojatno pregaziti superćelijska oluja.

Živimo u dobu ekstrema, no čini se da smo u zabludi glede političke polarizacije. Polarizacija nastaje kad o političkim neistomišljenicima mislimo lošije nego o istomišljenicima, ali istraživanja pokazuju da smo u zabludi: kada pitamo ljevicu što misli da misli desnica, u pravilu se pokazuje da desnica ima puno umjerenije stavove od onih koje im ljevica pripisuje – a vrijedi, dakako, i obratno. Naravno, svuda ima neumoljivih ekstremista, ali mnogi znanstveni radovi pokazuju da većina građana, i lijevih i desnih, njeguje umjeren i razuman pogled na svijet, i da im se želje poklapaju: sačuvati demokraciju, smanjiti otrovnu retoriku, racionalnije trošiti, regulirati imigraciju, usporiti klimatske promjene i zaustaviti ratove.

Sve je vrlo jednostavno: treba prigušiti dimnjake, dići nogu s gasa, ugasiti miješalice na moru, pustiti karticu da se malo ohladi u novčaniku. Nemojmo misliti što drugi misle, pitajmo ih. Izađimo iz minusa. Ne pretječimo po punoj crti. Izvor sve patnje na svijetu je samo jedan – čovjek koji ne prihvaća svoje granice. Onaj kamen koji smo podignuli da ga bacimo na bližnjega pažljivo vratimo na isto mjesto i ispričajmo mu se.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije