Konačna odluka

Košarica za SDP, Možemo! na izbore izlazi samostalno: 'Istraživanje je pokazalo da stranke tako dobivaju više glasova'

Zagreb: Tomašević i Grbin predstavili sporazum o suradnji u Gradskoj skupštini
Patrik Macek/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.06.2023.
u 08:21

Stranka Možemo! objavila je da na parlamentarne izbore iduće godine neće sa SDP-om. Kažu kako će stranke bolje proći ako na izbore izlaze samostalno.

Vijeće stranke Možemo! na sjednici u ponedjeljak navečer donijelo je odluku o predizbornoj koaliciji sa SDP-om za predstojeće parlamentarne izbore, no od sinoć se o tome nisu oglasili. Sandra Benčić na današnjoj je konferenciji za medije rekla da je pala odluka da Možemo! izlazi samostalno.

"Plan je da na nacionalnoj razini nakon izbora vlast sklopimo sa strankama od centra na lijevo, pri čemu SDP vidimo kao glavnog partnera. Odluka je donesena na temelju stava da ćemo tako mobilizirati najveći broj birača", rekla je. 

Smatra da je za stranke bolje da izađu samostalno, ali da sklope koaliciju nakon izbora te da je cilj da maknu HDZ s vlasti. Tomislav Tomašević kaže kako je na vijeću bilo 56 od 58 članova te da je velika većina htjela na izbore samostalno. "Komunicirana je odluka vodstvu SDP-u prije nego što smo je obznanili vama. I dalje ćemo nastaviti suradnju", rekao je.  

VEZANI ČLANCI:

 

"Naravno da su znali da su obje odluke moguće. Mi smo prva stranka koja je donijela ovakvu odluku prije izbora", rekla je Benčić.Jedan od razloga za ovu odluku je istraživanje prema kojem će i Možemo! i SDP bolje proći na izborima ako izađu samostalno. Na pitanje boje li se razilaženja birača, Tomašević je rekao da ne očekuje zbunjivanje birača jer je jasan profil i Možemo! i SDP-a.

Kaže da je bolje da se na izborima vidi kakav je odnos snaga pa na temelju toga slagati koaliciji. "Imat ćemo svog kandidata za premijera. Tko će biti premijer, znat ćemo nakon izbora", rekao je Tomašević.

"Imam puno posla u Zagrebu. Moja politička ambicija jasna je od početka", odgovorio je na pitanje hoće li on biti kandidat. Benčić kaže da će imati predizbore u stranci te će tako određivati kandidate. "Ali svakako ćemo te kandidate birati s članstvom u stranci", rekla je i dodala: "Ako ćemo tako odlučiti, prihvatit ću. Mislim da je to važna inovacija u političkom prostoru Hrvatske. Mora dolaziti iz legitimiteta u stranci."  Benčić vjeruje da Andrej Plenković smatra kako je stranka Možemo! jaka konkurencija HDZ-u. "Mi jesmo ti koji će u dogledno vrijeme skinuti HDZ s vlasti. No to nije dovoljno. Potrebno je formirati stabilnu Vladu kako bi se Hrvatska krenula razvijati drugim putem. Njih nije briga koja je razina kvalitete života dokle god ima plijena za njihove članove. Naš cilj je pokopati takav način vladanja."

 

Ključne riječi

Komentara 68

LO
Lolita3
08:57 27.06.2023.

Grad zarastao u travu, prljav kao nikad prije, pun smeća i štakora (u Prečkom slikane čak i divlje svinje), a Senf sad kupuje i pušta komarce? Jesu li to Filantropovi komarci? O Zambiji da i ne govorimo, prava noćna mora.a. Ne znam tko je gori: Sekta Možemovaca, SdPajaca, HDZjotovaca. Katastrofa kakva bagra nam se dočepala vlasti i gnječe nas već xy godina. I ne misle sjašiti.

HR
hrza
09:02 27.06.2023.

Porasli apetiti. Foteljaši.

Avatar mrIvan
mrIvan
08:35 27.06.2023.

Početak kraja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije