Suđenje za korupciju bivšoj sisačko-moslavačkoj županici

Mrsić: Radni ručak bio je običaj, detalja se ne sjećam

Zagreb: Na Županijskom sudu nastavljeno suđenje Marini Lovrić Merzel
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/2
15.02.2022.
u 19:15

Bivšoj županici se na teret stavlja da je od poduzetnika Žužića primila 100 tisuća eura mita kako bi mu osigurala poslovne udjele u tvrtki Ceste Sisak, te da je potom tim novcem kupila stan u Zadru te to prikrila tako što je kao vlasnik stana naveden njezin nećak.

Suđenje bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel nastavljeno je jučer na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je svjedočilo više svjedoka obrane, među kojima se ističu bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i nekadašnji SDP-ov ministar rada Mirando Mrsić.

Keltska noć u Sisku

– Surađivao sam sa županicom na području zapošljavanja mladih, nezaposlenih ljudi, jer je u to vrijeme nezaposlenost onih ispod 30 godina bila jako visoka. Negdje drugi ili treći u Europi smo bili po broju nezaposlenih među mladima – prisjećao se Mrsić, koji je rekao kako se s Lovrić Merzel vrlo vjerojatno vidio 2012. godine na manifestaciji Keltska noć u Sisku u sklopu koje su rješavali već spomenute probleme nezaposlenosti. – Običaj je bio da se nakon radnog posjeta organizira radni ručak na kojem smo zasigurno razgovarali, ali se detalja zbog proteka vremena doista ne sjećam – kazao je. Konkretnih detalja druženja i ručkova najbolje se nije iz istog razloga mogao prisjetiti ni Vlahušić.

– Na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara bili su predstavnici vlasti, među njima i tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović, a ja sam pozvao svoje prijatelje iz lijeve političke opcije pa s velikom vjerojatnošću mogu reći da je bila i županica Lovrić Merzel – rekao je bivši dubrovački gradonačelnik, koji je na pitanje kako bi ocijenio svoj tadašnji odnos sa županicom odgovorio da su bili u korektnim odnosima, poglavito jer ih je povezivala činjenica da su oboje pobijedili HDZ na lokalnim izborima. Uz dvoje nekadašnjih političkih kapitalaca u ponedjeljak su svjedočili i nekadašnja predsjednica udruge studenata Metalurškog fakulteta Emina Veljačić te također bivši direktor ureda Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije Ivor Stanivuković.

– Za potrebe sponzoriranja znanstveno-sportskog natjecanja studenata tehnoloških fakulteta Tehnologijada 2009. kontaktirala sam županicu koja se rado odazvala pozivu i prihvatila da županija bude glavni sponzor manifestacije – tvrdi Veljačić. Stanivuković se prisjetio da je Lovrić Merzel koja je ujedno bila i predsjednica županijske turističke zajednice u sklopu svoje funkcije posjetila i turističke sajmove u Rimu i Berlinu.

Za što je se tereti

Inače, Marina Lovrić Merzel u akciji USKOK-a bila je privedena još u travnju 2014. godine, a optužnica protiv nje podignuta je godinu dana poslije. Početak suđenja odgađan je nekoliko puta jer je tadašnji sudac Ivan Turudić odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka sa suokrivljenim Željkom Žužićem. Bivšoj županici se na teret stavlja da je od poduzetnika Žužića primila 100 tisuća eura mita kako bi mu osigurala poslovne udjele u tvrtki Ceste Sisak, te da je potom tim novcem kupila stan u Zadru te to prikrila tako što je kao vlasnik stana naveden njezin nećak. Osim toga USKOK je tereti i da je sklapala sudske nagodbe na štetu županije, privatne troškove plaćala novcem županije... Ona je sve te optužbe zanijekala.

Komentara 5

DU
Deleted user
08:37 16.02.2022.

Zokin i Josipovićev kadar.

BU
Bubalamala
09:04 16.02.2022.

Bilo bi zanimljivo vidjeti na čemu su sjedili mnogi župani i gradonačelnici kad ih narod ne više birao.

PR
PrimoracRi
15:57 16.02.2022.

Kako se Mirsade ne sjećaš bolan. Drugarica Žarka bi cijelog vola ispekla a ti se ne sjećaš. Mirsade Mirsade dobro se brzo zaboravlja il ti nije prijalo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije