Većina ljudi, a posebno djeca, dan ne mogu zamisliti bez
čaše mlijeka. No, malo tko se zapita kako mlijeko dođe do
njihova stola i što je sve za to potrebno.
Mužnja traje 7-9 minuta
Jedna karika u tom lancu su kooperanti varaždinske Vindije, jednog od
najvećih hrvatskih proizvođača mlijeka. Među kooperantima je i obitelj
Šambarek iz Kelemena. Njihov dan započinje u pet sati, kada
odlaze na farmu na kojoj imaju šezdesetak krava.
– Najprije krave koje se muzu odvojimo od onih koje se ne
muzu, odnosno od onih koje su bređe. Zatim im očistimo vimena, pomuzemo
ih strojno, a mlijeko putem mljekovoda ide izravno u laktofriz, tako da
nema doticaja sa zrakom – kaže Damir Šambarek.
Prošlo je vrijeme ručne mužnje i prelijevanja mlijeka iz
kante u kantu. Stroj odjednom može musti 10 krava, a mužnja jedne traje
između sedam i devet minuta. Šambareki krave muzu svaki dan
u isto vrijeme, od 5 do 7 i od 17 do 19 sati. Nakon mužnje, mlijeko se
u laktofrizu mora ohladiti u roku od dva sata na temperaturu između dva
i četiri Celzijeva stupnja, a zatim po njega dolazi cisterna iz Vindije.
Dnevno Šambarekovi Vindiji isporuče 1100 litara mlijeka,
čime su zadovoljni jer uspjevaju pokriti životne troškove,
kredite i ostalo. Sa sadašnjom otkupnom cijenom taman da
ostanu na pozitivnoj nuli, a ističu da je 800 litara minimum koji
moraju isporučiti kako bi uopće opstali.
To dobro znaju u Vindiji iz koje svakodnevno dolaze po mlijeko
Šambarekovih.
- Cisternom se mlijeko dovozi u naš pogon u Varaždinu, gdje
se zaprima i dodatno hladi ledenom vodom –
objašnjava Marina Šimunek, koordinatorica
proizvodnje u Vindiji Vivis, gdje je sve automatizirano. Ohlađeno
mlijeko pasterizira se, a zatim se puni u boce koje u Vindiji Vivis na
liniji puhanja formiraju iz PET predoblika.
Boce su pune na sterilnoj punilici.
– Termički tretman vrlo je blag i omogućuje čuvanje
nutritivnih sastojaka mlijeka. Aseptični uvjeti nužni su kako bi se
postigao rok trajanja svježeg mlijeka od deklariranih 10 dana
– kaže M. Šimunek. Svaka boca nakon izlaska iz
punilice ima kod i vrijeme punjenja, a napunjene boce transportnim
trakama prolaze kroz uređaj za aplikaciju etikete te ispis datuma na
čep. Nakon toga se pakiraju i predaju u hlađeno skladište.
Visoki standardi
– U skladište se predaje dobro ohlađeno svježe
mlijeko, koje se mora i prevoziti u hladnim uvjetima. To moraju
poštivati i prodavači u trgovinama. Stalno
poštivanje rashladnog lanca ne smije popustiti sve do stola
potrošača – istaknula je M. Šimunek.
Uzorke mlijeka Vindija šalje u laboratorij u Križevce,
– Određuje se kvaliteta mlijeka, odnosno je li ona u
europskim standardima, budući da Vindija ima više od 90
posto mlijeka u EU standardima, dok je hrvatski prosjek 75 posto. Da to
postignemo, morali smo mnogo raditi s kooperantima – ističe
Ljubić.
Vindija, koja ima 4000 kooperanata u cijeloj Hrvatskoj,
najviše u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj iako većina mlijeka
dolazi iz Slavonije gdje najveći kooperant isporučuje čak 30.000 litara
mlijeka dnevo, također ima, kao i svi domaći proizvođači, određene
količine mlijeka na zalihama, ali stanje ne smatraju uzbunjivajućim ili
alarmantim.
Put mlijeka - od staje do stola