POZIVA SE NA PRIMIRJE

MVEP se oglasio: Objasnili zašto je Hrvatska glasovala protiv rezolucije UN-a o ratu u Izraelu

78th UNGA General Debate at UN HQ in New York
Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS
1/3
28.10.2023.
u 11:46

Tim potezom bila je jedna od tek četiri države članice EU koja tu rezoluciju nije podržala, dok su ostale članice bile većinom suzdržane. Kao što su za Večernji list i ranije potvrdili izvori iz hrvatske Vlade, razlog tome bila je činjenica što se ne spominje Hamas, što su potvrdili još jednom

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova službeno se oglasilo nakon što je Hrvatska na općoj Skupštini glasovala protiv rezolucije u kojoj se poziva na primirje u Pojasu Gaze. Tim potezom bila je jedna od tek četiri države članice EU koja tu rezoluciju nije podržala, dok su ostale članice bile većinom suzdržane. Kao što su za Večernji list i ranije potvrdili izvori iz hrvatske Vlade, razlog tome bila je činjenica što se ne spominje Hamas, što su potvrdili još jednom. 

- Stajalište Republike Hrvatske je otpočetka jasno i principijelno. Osuđujemo teroristički napad Hamasa, ističemo pravo Izraela na sigurnost i samoobranu, uz poštovanje odredbi međunarodnog humanitarnog prava kao i zaštitu civilnog stanovništva. Stoga su netočna tumačenja da je Hrvatska glasovanjem "protiv" rezolucije u Općoj skupštini UN ujedno i protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva. Uostalom, još prošli tjedan, Vlada RH je uputila žurnu humanitarnu pomoć stanovništvu Pojasa Gaze u iznosu od 250.000,00 eura - objasnili su u priopćenju.

U rezoluciji se, naime, posebno ne spominje militantna skupina koja kontrolira Gazu, Hamas, kao niti napad 7. listopada. Kanađani su pokušali predložiti amandman u tom smjeru, i spomenuti teroristički napad, ali nisu dobili dovoljno potpore.  

- U tekstu predmetne rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. listopada ove godine, kao što se ni ne zahtjeva bezuvjetno puštanje talaca. Ovakav izričaj ide i protiv zaključaka Europskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU-a glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju. Europska unija je na sastanku na vrhu Europskog vijeća predložila “humanitarne pauze” kako bi civilno stanovništvo pojasa Gaze moglo dobiti potrebnu pomoć, a da Hamas ne dobije potrebnu podršku. Hrvatska je takav prijedlog jasno podržala - dodaju u priopćenju iz MVEP-a.

POVEZANI ČLANCI:

- U slučaju predmetne rezolucije, Hrvatska nije mogla podržati nacrt u kojem se ne imenuje niti spominje Hamas koji je izvršio napad i pokolj civila koji se smatra najvećim pojedinačnim stradavanjem Židova nakon Drugog svjetskog rata. Istodobno, Hrvatska ostaje čvrsto posvećena međunarodnim naporima usmjerenima prema sprječavanju daljnje regionalne eskalacije trenutne krize - dodali su.

>> VIDEO Nakon molitve u Zagrebu je održan prosvjed potpore Palestincima


 

Komentara 12

VA
vadis1
12:50 28.10.2023.

Sramota za Hrvatsku!

Avatar FalusBonus
FalusBonus
12:45 28.10.2023.

Politika nam se približava politici Sjeverne Koreje, sramota

SA
samader
12:02 28.10.2023.

Dakle, ANDREJ PLENKOVIC je mason francuske masonske loze VELIKI ORIENT u Parizu. Dok je radio kao diplomat u hrvatskoj ambasadi u Parizu, masoni su ga regrutirali u masonsku lozu VELIKI ORIENT. Jeste li znali da je Mario Plenkovic, otac Andrejaa Plenkovica, zloglasni pukovnik yugoslavenskog KOS-a (kontra-obavjestajne sluzbe jugoslavenske armije)? I da je Grgo Plenkovic, stric Andreja Plenkovica, pak kapetan KOS-a? Jeste li znali da je familija Plenkovic u tijesnoj vezi sa familijom Knezevic (Veljko Knezevic je zloglasni komunisticki UDB-as i generalni direktor yugoslavenske Radio-Televizije Zagreb)? Knezevici, na zalost, i dan danas “iz duboke sjene” upravljaju sa yugoslavenskom HRT (yutel)! Plenkovici su porijeklom sa otoka Hvara, odakle je porijeklom i Frano Barbaric, kojeg su nepotisticki “namontirali” za glavnog direktora Hrvatske elektro-privrede (HEP). Jos jedan politicki “pijun” za obavljanje masonsko-kriminalnih radnji u vise-milijunskim financijskim makinacijama u HEP-u. Masonska divota! Jeste li znali da je Zvonimir Frka-Petesic, sef Kabineta premijera Andreja Plenkovica, drzavljanin Republike Francuske i pod kontrolom francuske masonske loze VELIKI ORIENT?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije