EPPO IMA PUNE RUKE POSLA

Na Cipru istražuju kako se uvozio ukapljeni plin u projektu vrijednom 542 milijuna eura

FILE PHOTO: A structure of Arctic LNG 2 joint venture is seen under construction near the settlement of Belokamenka, Murmansk region
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
26.07.2024.
u 09:28

Ovih dana, EPPO je imao posla i u Italiji gdje su dvije osobe uhićene zbog sumnje  da su na trgovini sredstava za čišćenje, alkoholnih i bezalkoholnih pića organizirali i počinili poreznu prevaru od 8,8 milijuna eura. Po nalogu tužitelja osumnjičenicima je blokirana imovina; nekretnine i bankovni računi, a njima je određen kućni pritvor

Kako se uvozio ukapljeni prirodni plin na Cipar zanima Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) koji je zbog sumnje u prevaru pri nabavi, zloporabu sredstava EU i korupciju otvorio istragu. Riječ je o projektu čiji je cilj bio stvaranje  ulazne točke za uvoz prirodnog plina na  Cipar pa se time  Cipru trebalo omogućiti da se poveže s europskim tržištima plina. Trošak tog projekta je bio 542 milijuna eura, a od te sume približno 101 milijun eura financirao je Instrument za povezivanje Europe (CEF). Izgradnja, je trebala biti završena u prosincu 2019., no još nije završena. 

EPPO je pokrenuo istragu nakon što je Ured za reviziju Cipra 19. siječnja 2024. objavio izvješće u kojem je navedeno da je došlo do mogućih povreda tijekom  nabave i kasnije realizacije javnog ugovora za LNG projekt. Europski revizorski sud i Europska izvršna agencija za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA) također su poslali izvješća EPPO-u. Nakon što su ta izvješća zaprimljena  i detaljno pregledana, EPPO je odlučio otvoriti istragu kako bi istražio ugovore koje su dodijelila tijela javne uprave. 

Ovih dana, EPPO je imao posla i u Italiji gdje su dvije osobe uhićene zbog sumnje  da su na trgovini sredstava za čišćenje, alkoholnih i bezalkoholnih pića organizirali i počinili poreznu prevaru od 8,8 milijuna eura. Po nalogu tužitelja osumnjičenicima je blokirana imovina; nekretnine i bankovni računi, a njima je određen kućni pritvor. Sumnjiči ih se  da su rukovodili kompleksnom kriminalnom shemom pri prekograničnoj trgovini, a na meti istražitelja su i dvije kompanije. 

Sumnja se da su dvojica osumnjičenika koristili razne prevarne  taktike, što je uključivalo i izdavanje lažnih faktura za nepostojeću robu i fiktivne transakcije preko legitimnih bugarskih, hrvatskih, mađarskih i slovenskih tvrtki. Tim su tvrtkama upravljali talijanski državljani, a tvrtke su potom iste proizvode preprodavale tzv. nestajućim trgovcima u Italiji. Odnosno, fiktivnim tvrtkama  koje su osnovne isključivo da bi se izbjeglo plaćanje PDV-a. Tako se prikazivalo i da su sredstva za čišćenje i alkohol i bezalkoholna pića, prošli kroz nekoliko zemlja, iako zapravo nikada nisu napustili Italiju. Kada bi fiktivni prelazak granice robe bio obavljen, nestajući trgovci  bi nestali, odnosno tvrtke bi bile ugašene, a da porez nije plaćen. Produkti su se kasnije prodavali po nižim cijenama od konkurencije, a šteta od te porezne prevare procjenjuje se na 8,8 milijuna eura. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije