PRIPREME ZA DRŽAVNU MATURU

Na portalu gradivo.hr više od 3000 videa sa zadacima iz matematike i fizike

Foto: Borna Filic/Pixsell
1/3
17.02.2022.
u 12:32

Svi učenici državnoj maturi pristupaju s istim ciljem – ostvariti što bolji rezultat na obveznim i izbornim predmetima koje sami prijavljuju kako bi si time osigurali ulaznicu za akademski svijet

Posljednjeg dana svibnja ovogodišnja generacija maturanata i službeno će pristupiti ispitima državne mature. Riječ je o najvažnijim ispitima kojima gimnazijalci i formalno završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje, dok strukovnjaci ispitima državne mature pristupaju kako bi si osigurali upis na željeni fakultet jer oni formalno srednjoškolsko obrazovanja završavaju na kraju četvrtog razreda srednje škole i završnim školskim ispitom.

Pripreme su nužne

Kako bilo, svi učenici državnoj maturi pristupaju s istim ciljem – ostvariti što bolji rezultat iz obveznih i izbornih predmeta koje sami prijavljuju kako bi si time osigurali ulaznicu za akademski svijet. Ispite državne mature ovogodišnji će učenici polagati tijekom pet tjedana, a svake godine nove generacije sve ranije i ranije kreću s pripremama za te ispite.

Pripreme su učenicima nužne, bile one plaćene ili održavane u školi – svjedoče tome i sami maturanti. Naime, prema posljednjem provedenom istraživanju s Instituta za društvena istraživanja među maturantima interes za pripreme ne ovisi o ocjenama koje učenici imaju u školi, štoviše 67,5 posto maturanata iskazuje plan sudjelovanja u organiziranim pripremama, od čega 34,7 posto učenika planira sudjelovati u pripremama koje su organizirane u školi, a 32,8 posto učenika planira pohađati organizirane pripreme kod privatne tvrtke.

Kada se promatraju učenici po školama, onda gimnazijalci, čak 70 posto njih, planiraju ići na pripreme, dok 65,1 posto maturanata strukovnih škola ide na pripreme, no oni se ipak češće odlučuju na besplatnu varijantu. Kako bilo, svim učenicima pripreme su nužne i zbog još jednog vrlo važnog elementa – samopouzdanja pa roditelji nerijetko odvajaju novac kako bi omogućili djeci bolje pripreme za spomenute važne ispite. Cijene priprema kod privatnih osoba, kada je riječ o jednom predmetu, variraju od najjeftinijih za 700 ili do onih skupljih od dvije tisuće kuna. Cijena uvijek ovisi o broju predmeta i periodu koji će učenici provesti na pripremama.

Na bilo kojem uređaju

Među najjeftinijim pripremama za maturante one su na adresi gradivo.hr. Riječ je o platformi koju su pokrenuli mladi i koji maturantima nude pripreme za matematiku i fiziku. Naime na gradivo.hr snimljeno je više od 3000 videa s potpuno riješenim zadacima i objašnjenjima iz fizike i matematike koji su se u 12 dosadašnjih godina pojavljivali na ispitima državne mature. U svakom videu četveročlani tim s gradivo.hr detaljno objašnjava postupak i budućim maturantima ukazuje na sve moguće “zamke” u zadacima.

– Svi naši materijali dostupni su na bilo kojem uređaju u bilo koje vrijeme. Maturanti sami biraju kada i koliko će učiti – poručili su maturantima na svojim stranicama napomenuvši kako je cijeli projekt stvoren isključivo kako bi maturantima bilo ponuđeno nešto novo.

Tako će gradivo.hr maturantima koji se žele dodatno vježbati u matematici i fizici ponuditi tri paketa koje mogu izabrati. Tako će za 149 kuna učenici moći sami izabrati predmet i godinu mature koju žele dodatno proći i razumjeti gradiva matematike ili fizike i postupak rješavanja. Druga ponuda je takozvani paket “petica” koji uključuje ispite iz posljednjih pet godina mature za 499,95 kuna i paket “za štrebere” koji uključuje svih 12 godina mature za 749,88 kuna.

VIDEO Vinko Filipović o maturi: Opća pismenost je ugrožena, treba vratiti esej

 

Komentara 2

SE
serafin002
16:20 17.02.2022.

Treba zabraniti svim učiteljima koji rade u državnom školstvu da daju privatne instrukcije, jer nastoje dati što manje učenicima kako bi ih prisilili na privatne instrukcije, slično kao liječnici koji rade u državnim bolnicama i u privatnoj praksi.

Avatar nekakav
nekakav
12:55 17.02.2022.

za matematiku i fiziku nije svatko, to nije predmet, materija, koja se može nabubati, i ne treba oko toga previše dramiti. nisu svi superodlikaši stvarno dobri u svemu, već su njihove petice rezultat pritiska roditelja na učitelje, školu. bilo kakvo neovisno testiranje njihovog znanja pokazuje da smo jako jako loši u odnosu na bilo koje učenike u europi. furati se na rezultate par lumena koji briljiraju je smiješno. to je njihov osobni intelekt, inteligencija, sposobnost, a ne rezultat rada. amerika ima manje diplomanata godišnje nego kina samo stem stručnjaka. u idućih 20 godina samo oni koji uče i imaju znanje (ne poklonjene ocjene zbog uhljebljivanja) će napredovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije