Na jugu Srbije uhićeno deset bivših pripadnika OVK

26.12.2008.
u 10:33

MUP Srbije započeo je rano jutros u općini Preševo na jugu zemlje veliku akciju uhićenja bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Tijekom akcije izvršene su racije i pretresi u 17 objekata, a uhićeno je deset osoba osumnjičenih da su kao pripadnici tzv. Gnjilanske grupe OVK počinili zločine protiv srpskih i nealbanskih civila na području Gnjilana 1999. godine.

Tereti ih se da su u razdoblju od lipnja do listopada 1999., odnosno nakon povlačenja srpske vojske i policije sa Kosova, oteli 159 civila srpske nacionalnosti i ubili najmanje 51 osobu. Ostali su nakon fizičkog zlostavljanja, koje je uključivalo i silovanja, oslobođeni. Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić naglasio je kako je uhićenje izvršeno prema svim potrebnim normama, kao i da je cijeli tijek uhićenja sniman, kako bi se izbjegle bilo kakve mogućnosti da uhićeni imaju primjedbe na proceduru.

Glasnogovornik tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je uhićenje izvedeno prema nalogu srbijanskoga tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića, kao i da je akcija planirana više mjeseci jer su, prema informacijama sigurnosnih službi, svi koji su uhićeni bili naoružani.

Reagirajući na današnju akciju policije, zastupnik Koalicije Albanaca Preševske doline u srbijanskoj skupštini Riza Haljimi izjavio je da svi koji čine zločine trebaju biti privedeni pravdi, ali je naglasio kako današnje "spektakularno" uhićenje neće doprinijeti stabilnosti na jugu Srbije.

(M.Mik./Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije