Obnovljen hram

Na liturgiju u Mlaku nije došao nitko iz Vlade Republike Srbije

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
Autori: Danijel Prerad, Hina
22.04.2018.
u 10:27

Od dužnosnika na liturgiji je bio prisutan predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Na liturgiji povodom 73. godišnjice proboja iz jasenovačkog logora u Mlaku danas nije došao nitko iz Vlade Republike Srbije, pa tako ni ministar obrane Aleksandar Vulin.

Koliko je poznato nije ni pokušao doći u Mlaku. Liturgiju je prevodio patrijarh Irinej u obnovljenom hramu svetog proroka Ilije.

Prije toga, patrijarh Irinej služio je liturgiju, a molitvenom sjećanju na obilježavanje 73 godine od proboja jasenovačkih logoraša prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, Milenko Ristić izaslanik člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, veleposlanica Republike Srbije u Zagrebu Mira Nikolić te saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević i Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća.

Čubrilović je u izjavi novinarima, prije početka liturgije, podsjetio da je na tom mjestu tijekom Drugog svjetskog rata bio logor za žene i mjesto "na kojem su djeca odvajana od majki da se nikada više ne vide".

Naveo je i da je kroz to mjesto prošlo tisuće žena i djece, a današnje sjećanje je opomena da se takvo zlo više nikada, nikome i nigdje ne ponovi.

"To što se događalo u to vrijeme ne može se zaboraviti. Obilježavanja ove vrste samo idu smjeru poruke mira i želje da više nemamo takvih scena u civiliziranom svijetu", rekao je.

Zamoljen da komentira to što srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, koji je najavio da će u nedjelju posjetiti područje Jasenovca, zbog svoje ranije izjave nije u ovom trenutku dobrodošao u Hrvatsku, Čubrilović je rekao da više nitko nigdje ne odgovara zbog verbalnog delikta.

Smatra kako bi bilo bolje da se drugačije gledamo, "kao susjedi i komšije", i da šaljemo jedni drugima drugačije poruke.

"Ne vodi ničemu ni gruba riječ, a pogotovu gruba poruka. Nadam se da takvih scena ni takvih poruka više neće biti na ovom prostoru", istaknuo je. 

Od dužnosnika na liturgiji su bili prisutni predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, saborski zastupnici SDSS-a i predstavnici Srpskog narodnog vijeća. 

1/16

Komentara 23

KO
koraknaprijed
11:21 22.04.2018.

Tipično od četničkih "junaka" :Šešelj je obećao da će doći u Zagreb,Vulin kaže da se ne pita Hrvatskih ministra hoće li doći,što bi?

Avatar krumpirsky
krumpirsky
11:35 22.04.2018.

ni vukovar necemo zaboravit ni 91 i četnikovanje do 95 ni okupaciju trećine hrvatske ni razaranje gradova po hrvatskoj ,uglavnom srbovanje i četnikovanje više nije dopušteno u hrvatskoj a i tu SPC treba zabranit to je ionako sekta gde see odgajaju četnici uglavnom zlo

Avatar fenixem
fenixem
12:40 22.04.2018.

I NE treba!!Nego zabraniti te skupove bradonja po nasoj drzavi i njihovo grupno pljuvanje ove drzave!!Goni to prijeko!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije