ASTRONOMSKE RADIONICE

Na 'Pićniku pod zvijezdama' uči se o kretanju nebeskih tijela i imenovanju zviježđa

storyeditor/2024-09-09/PXL_030924_120062091.jpg
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/9
11.09.2024.
u 11:15

Ovakve radionice logistički je teško izvesti jer održavanje ovisi o puno faktora: o vremenskim uvjetima, odnosno naoblaci i temperaturi, svjetlosnom onečišćenju i Mjesečevoj fazi.

Astronomija ili zvjezdoznanstvo znanost je o nebeskim tijelima i pojavama u svemiru, o njegovu ustroju i jedna je od najstarijih ljudskih djelatnosti. Astronomija se razvila iz praktičnih potreba kao što su izrada kalendara, određivanje točnog vremena, točnog položaja, orijentacija pri putovanju, osobito na moru i u zraku, a i danas je zadržala svoj praktični značaj. No postala je i popularan hobi za sve one zainteresirane za razotkrivanje svih nebeskih tajni. Među njima je i Ivan Šeparović, koji se astronomijom bavi od djetinjstva, a sada je za javnost odlučio organizirati – "Pićnik pod zvijezdama".

Za domaće i turiste

Odrastao je u malom gradu na poluotoku Pelješcu u doba bez interneta. Bez svjetlosnog onečišćenja, prekrasno noćno zvjezdano nebo uvijek je u njemu budilo divljenje i želju da sazna sve o astronomiji. – Već i dijete može na nebu uočiti neke obrasce koji se pojavljuju određenom dinamikom tijekom godine. Međutim, u vrijeme mog djetinjstva teško je bilo doći do saznanja što je što na nebu – kazuje Ivan dodavši kako je u današnje vrijeme internetskih izvora i aplikacija uspio sam skupiti ta znanja pa ih prenosi i na druge u sklopu astroradionica "Mjesec pićnika".

– Prva ideja za Pićnik javila mi se na događaju promatranja Jupitera i Saturna teleskopom koji je organiziralo Astronomsko društvo "Beskraj". Čekajući u redu svojih par sekundi da teleskopom vidim planete iz našeg susjedstva, dobio sam ideju da se vrijeme čekanja u redu iskoristi za edukaciju posjetitelja o zvijezdama i zviježđima koja su vidljiva golim okom – govori Ivan, čija je jedna od životnih filozofija da se znanje treba dijeliti.

>>> VIDEO Vrtloženje na nebu iznad Rovinja

Ovakve radionice logistički je teško izvesti jer održavanje ovisi o puno faktora, kao što su vremenski uvjeti, odnosno naoblaka i temperatura, svjetlosno onečišćenje i Mjesečeva faza. A do sada je održane čak šest puta, i to u Ivanovu rodnom Orebiću, na Mljetu, dva puta na Cerskoj kuli na Cresu i dva puta u Zagrebu na Jarunu i platou Gradec.

A baš na platou Gradec možete se pridružiti ovim radionicama svakog utorka u rujnu u terminu u 21.30, osim u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta. Naime, plato Gradec nalazi se u centru grada, lako je dostupan posjetiteljima jer se nalazi na uzvišenom mjestu Gornjeg grada te ima dobru vidljivost na sve strane, objašnjava Ivan.

– Odjel Grada Zagreba za održavanje javne rasvjete ugasi svjetla na platou pa je i vidljivost neba dobra. Turističkoj zajednici grada Zagreba obratio sam se sa željom da me podrži promocijom, što su i učinili objavivši događaj na svojim web-stranicama. Radionica može biti i na engleskom jeziku pa mislim da može biti zanimljivo turistima u posjetu Zagrebu – pojašnjava pokretač ovog projekta.

VEZANI ČLANCI: 

Pri osmišljavanju radionica vodio se procesom kojim je i sam prikupljao znanja. – Prvo je bitno orijentirati se na nebu, prepoznati zvijezde, zviježđa, a potom naučiti i mitološku priču – objašnjava nam Ivan. Posjetitelji na njegovim radionicama mogu uz piće i prigodnu glazbu naučiti nešto o kretanju nebeskih tijela kroz godinu, prepoznati i imenovati najpoznatija zviježđa te čuti zanimljive antičke mitove koji su oblikovali našu percepciju svemira. A radionice su za sve posjetitelje besplatne.

– Trenutačno na južnom nebu možemo vidjeti zviježđe Zmijonosca, koje predstavlja grčkog boga medicine Asklepija koji je oslikan kako drži zmiju, tradicionalni simbol liječenja. Jedna od njegovih kćeri, Asklepijada, je Higijeja, božica čistoće i prevencije, nečeg tako važnog u dentalnoj medicini – govori ovaj po struci stomatolog, koji nakon stresnog radnog dana pogleda u nebo, otputujete mislima u prostoru i vremenu i tada, kako kaže, brige nestaju.

>>> FOTO Prekrasan prizor: Zagrepčani na nebu mogli vidjeti 'dugine oblake

storyeditor/2024-09-09/PXL_030924_120062091.jpg
1/10

Cjelogodišnje radionice

Brige nestaju i posjetiteljima, tvrdi Ivan i dodaje da dobiva iznimno pozitivne reakcije posjetitelja koji hvale jednostavan koncept radionice, zanimljive mitološke priče te playlistu. A među posjetiteljima su zaljubljenici u noćno nebo i oni koji o njemu žele i nešto naučiti. – Nešto najljepše na radionici bio je meteorski roj Perzeida, koji se mogao vidjeti tijekom radionice na Mljetu – naglašava Ivan, koji već ima planove. Naime, želio bi održavati svoje radionice na različitim mjestima diljem Hrvatske, kao što su Stonske zidine ili Pulska arena, jer dodaje kako svaki lokalitet da svoj čar.

– Radionicu planiram dalje razvijati tako da je održavam tijekom cijele godine što bi značilo da bi zainteresirani mogli naučiti snalaziti se na cijelom sjevernom nebeskom svodu. Do sada sam radionice održavao ljeti pa zapravo pokazujem samo jedan dio svemira, onaj nasuprot Suncu na određenom dijelu Zemljine ekliptike – zaključuje ovaj zaljubljenik u astronomiju.

>>> FOTO Pogledajte fenomenalne prizore 'Cvjetnog Mjeseca': Bio je vidljiv i na nebu iznad Šibenika

storyeditor/2024-09-09/PXL_030924_120062091.jpg
1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije