Dobra godina

Na Plešivici nikad ranija berba, vinari prezadovoljni: 'Naši zapisi ne bilježe ovako ranu berbu'

Samobor: Grožđe spremno za berbu čak mjesec dana ranije nego inače
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
27.08.2024.
u 08:53

Kvaliteta grožđa obećava izvrsnu vinsku godinu, a prvo se beru sorte za pjenušce

U plešivičkim vinogradima u tijeku je jedna od najranijih berbi grožđa u povijesti vinogradarstva toga kraja. U većini vinograda berba je počela već oko blagdana Velike Gospe, a količine i kvaliteta grožđa obećavaju izvrsnu vinsku godinu, kažu vinari s Plešivice, jednog od pet vinogorja, koje uz Zagorje i Međimurje, Prigorje i Bilogoru, Pokuplje te Moslavinu čini vinsku regiju Središnja bregovita Hrvatska.

– Naši zapisi ne bilježe ovako ranu berbu. Klimatske su promjene ubrzale sazrijevanje grožđa. Zahvaljujući tome grožđe ima predivne šećere i kiseline. Problem su visoke temperature zbog čega u podrum dolaze zagrijani moštovi. Unatoč tome, vjerujem da ćemo ove godine uspjeti napraviti jako dobre pjenušce. Prvo se bralo grožđe sorti chardonnay i crni pinot koje nam čine osnove za proizvodnju pjenušaca. Tu je i nešto starih sorti koje upotrebljavamo radi svježine pjenušaca – kazao je Drago Kurtalj iz vinarije Kurtalj.

Plešivički vinari slažu se da im je ova godina išla na ruku te će po svim parametrima ovo biti jedna od boljih berbi. U proljeće je vinovoj lozi odgovarala količina kiše, tijekom ljeta sunčano vrijeme pa se plešivički vinari ove godine nisu morali boriti ni s bolestima vinove loze. – Grožđe je zdravo, a što se tiče tretiranja vinograda i prskanja vinove loze, ove smo godine imali najmanje intervencija – rekao je Franjo Kolarić iz vinarije Coletti.

POVEZANI ČLANCI:

– Naši su vinogradi smješteni na vrhu Plešivice gdje ima mnogo sunca, pa smo navikli na ranije berbe, pogotovo kad su u pitanju sorte grožđa za pjenušce. Uzgajamo internacionalne i domaće sorte grožđa. Portugizac koristimo za rosé i crni pjenušac, a müller-thurgau i chardonnay za bijele pjenušce. Pjenušci će biti izvrsni zbog optimalnih kiselina u grožđu, a zahvaljujući kvaliteti grožđa zadržat će sortne karakteristike – rekao je Krešimir Ivančić iz vinarije Griffin.

Vinogradari s Plešivice procjenjuju da će glavninu berbe grožđa obaviti do sredine rujna, a potom im predstoji najdraži posao – onaj u vinskim podrumima. Ne skrivaju uzbuđenje s kojim će pratiti kako se mošt pretvara u vino te sve ostale korake koji prethode buteljiranju vina. Nadaju se da će finalni proizvod biti jednako dobar kao grožđe od kojeg nastaje. Pjenušce plešivičkih vinara od grožđa iz prethodnih godina Zagrepčani i njihovi gosti moći će kušati na 3. BregFestu, festivalu vina Bregovite Hrvatske koji će se održati u zagrebačkoj Laubi 25. listopada.

>> FOTOGALERIJA Znate li da kroz Hrvatsku protječe najhladnija rijeka na svijetu, evo o kojoj je riječ

Samobor: Grožđe spremno za berbu čak mjesec dana ranije nego inače
1/14

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije