'UPLITANJE U UNUTARNJE POSLOVE'

Na pomolu skandal u Sloveniji: Njihova policija kazneno prijavila premijera Roberta Goloba

Emmanuel Macron greet Slovenia Prime Minister - Paris
Foto: Raphael Lafargue
1/3
17.10.2024.
u 08:24

Sve je započelo još u prosincu 2022. kada je Bobnar podnijela prijavu tužiteljstvu jer je ''ocijenila da postoji sumnja na kazneno djelo, čiji se počinitelj progoni po službenoj dužnosti''

Slovenskog premijera Roberta Goloba policija te zemlje prijavila je zbog navodnog uplitanja u njihove ''unutarnje poslove''. Kako javlja N1 Slovenija, slovenska policija podnijela je kaznenu prijavu njihovom Specijaliziranom državnom odvjetništvu na temelju optužbi bivše ministrice unutarnjih poslova Tatjane Bobnar i bivšeg privremenog ravnatelja policije Boštjana Lindava o ''neprimjernom političkom pritisku Goloba na MUP i policiju''. 

U prijavi se navodi kako postoji ''osnovana sumnja na kazneno djelo davanja dara za protuzakonito posredovanje''. Sve je započelo još u prosincu 2022. kada je Bobnar podnijela prijavu tužiteljstvu jer je ''ocijenila da postoji sumnja na kazneno djelo, čiji se počinitelj progoni po službenoj dužnosti'', a zastupnik u njihovom parlamentu Luka Švab je, prepričavajući što se dogodilo, naveo kako je Državno odvjetništvo očito prijavu proslijedilo policiji koja je nakon godinu i devet mjeseci zaključila da postoji osnovana sumnja. 

O svemu se jučer oglasio i sam premijer Golob, navodeći kako se radi o ''političkoj borbi od njene ostavke na ministarskoj funkciji prije dvije godine'', koja se dogodila u isto vrijeme kada je podnesena i kaznena prijava. Uz to, bivšu ministricu nazvao je ''uvrijeđenom političarkom''. 

- Samoinicijativno me posjetila dva puta. Ona je bila ta koja mi je govorila o čišćenju janšističke policije ako samo dobije priliku postati ministrica unutarnjih poslova. Ona je bila ta koja je tražila kontakt i koja je koristila termin janšisti - objasnio je, misleći na praksu policije tijekom mandata treće vlade Janeza Janše.

POVEZANI ČLANCI:

S druge strane, navodi N1, Švab u ime Bobnar naveo kako ona nije tražila sastanke, već je se pozivalo i nudile su joj se pozicije, što je ona odbila. Golob ipak navodi kako sada sporni dogovori o pozicijama i ''janšizmu'' vodili su se prije imenovanja na funkcije, smatrajući kako su i Bobnar i Lindav mogli jasno reći da se oni tome protive. 

 - Još gore. Ni kasnije, dok su bili na dužnosti, niti jednom do dana kada su dali ostavku nisu rekli da to što ja od njih tražim nije zakonito. Zakon o Vladi je jasan - ako ministar smatra da premijer od njega traži nešto što je protivno zakonu, dužan je o tome obavijestiti Vladu - objasnio je. 

>> VIDEO Ministar Davor Božinović komentirao odbacivanje kaznene prijave protiv Anne Dujić

Komentara 1

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
09:07 17.10.2024.

Tako se to radi u civiliziranoj državi, nitko nije iznad zakona. A kod nas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije