podržali 'gazdu' nakon požara

Na prosvjedu u Osijeku bili su i Nepalci, evo što je pisalo na transparentu koji je jedan držao

Osijek: Radnici tvornice okupili su se ispred tvrtke i organizirali skup podrške, stigao je i vlasnik Zvonko Bede
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/23
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.10.2023.
u 16:28

Radnici su odbacili optužbe župana Ivana Anušića da je u tvrtki u bilo uskladišteno više plastike nego što je dopušteno, a također su uvjereni da je požar podmetnut

Više stotina radnika Drave International prosvjedovalo je pred ulazom u tvrtku podržavajući vlasnika Zvonka Bedea jer smatraju da se njega i tvrtku neopravdano proziva kao odgovorne za nedavni veliki požar u Osijeku. Radnici su se okupili na ulazu u tvrtku noseći transparente "Ne damo firmu", "Podržavamo gazdu", "U boj za posao svoj", "Obitelj Drava International" te skandirali u znak podrške vlasniku. Na prosvjedu su bili i radnici iz Nepala, a jedan od njih na svom je jeziku napisao: "Želimo opet raditi". 

U izjavama za novinare radnici su odbacili optužbe da se u tvrtki poslovalo mimo zakona i sigurnosnih propisa te izrazili zabrinutost za budućnost svojih radnih mjesta, tražeći da nadležne institucije što prije obave istragu kako bi se mogli vratiti na posao. Odbacuju i optužbe župana Ivana Anušića da je u tvrtki u bilo uskladišteno više plastike nego što je dopušteno, a također su uvjereni da je požar podmetnut.

GALERIJA Radnici tvornice u Osijeku okupili su se ispred tvrtke i organizirali skup podrške, stigao je i vlasnik Zvonko Bede

Osijek: Radnici tvornice okupili su se ispred tvrtke i organizirali skup podrške, stigao je i vlasnik Zvonko Bede
1/23

Vlasnik Drave International Zvonko Bede, koji se u suzama zahvalio radnicima na podršci, izjavio je novinarima kako se tvrtku napada neistinama u kojima se barata netočnim informacijama. Bede je, na novinarski upit, oštro opovrgao nagađanja kako je upravo on organizator skupa.

“Nisam organizirao ovaj skup, nisam ga ni htio jer ne želim komplikacije. Ipak, ova podrška mi puno znači. Hvala im što su došli i što su zahvalni zbog svega što sam napravio za njih i ovu zajednicu. Ovo su očito teški trenuci, za mene i za radnike”,  poručio je.

VEZANI ČLANCI:

Zrak u Osijeku dobar, u okolnim mjestima neznatno ili manje povećanje onečišćenja

Današnje ispitivanje kvalitete zraka pokazalo je da je zrak u Osijeku prihvatljive ili dobre kvalitete, dok je u okolnim mjestima zahvaćenim dimom nakon požara plastike izmjereno neznatno ili manje povećanje vrijednosti onečišćujućih tvari. Izvijestio je to županijski Stožer Civilne zaštite. Praćenje kvalitete zraka provedeno je na području Osijeka, Brijesta, Antunovca, Ivanovca, Ernestinova, Čepina, Hrastina i Šodolovaca.

Ističu kako su na mjernim stanicama u Osijeku tijekom današnjeg dana sve vrijednosti u granicama prihvatljive ili dobre kvalitete zraka.

VIDEO Vlasnik Drava International o zahtjevima za zatvaranje

Rezultati ispitivanja u okolnim mjestima pokazali su kako se radi o lokalnom onečišćenju, jer su mjerni instrumenti zabilježili neznatno povećanje vrijednosti onečišćujućih tvari u zraku, nastalih sagorijevanjem plastike (formaldehid, acetaldehid, ksileni, stiren, fenoli, benzen i etilen) u Brijestu, Antunovcu, i Ernestinovu te manje u Ivanovcu, Čepinu, Hrastinu i Šodolovcima, navodi osječko-baranjski Stožer.

Dodaju kako se stanovnicima mjesta, gdje su zabilježene koncentracije onečišćenih tvari, gdje se i danas osjeti miris plastike, preporučuje mjera opreza što kraćeg zadržavanja na otvorenom i zatvaranje prostorija, kako bi se minimalizirala izloženost.

VIDEO Strašni požar u Osijeku

Iako pri ovakvim incidentima nastaju toksični spojevi koji mogu štetno djelovati na ljudsko zdravlje, ti učinci se manifestiraju samo pri njihovoj dugotrajnoj izloženosti.

S obzirom da je požar pod nadzorom, može se očekivati je da neće doći do povećanja vrijednosti praćenih parametara onečišćujućih tvari u zraku te da stoga nema razloga za zabrinutost, poručuju iz županijskog Stožera Civilne zaštite.

Tijek događaja pratite OVDJE

Komentara 5

PA
pavlov
17:25 06.10.2023.

Da li plaću daje veliki GAZDA Beda, iliti građani Hrvatske, kojima je smeće poskupilo 3x i tvrtke, koje još moraju extra plaćati, da bi Sopranosi bili zadovoljeni... Ljudi recikliraju otpad, da bi Bjede, Gobci, Pripuzi itd. zarađivali nemali novac, a onda otpad, umjesto da se reciklira, slučajno i spontano izgori, jer je došlo do zasićenja proizvoda , tog recikliranja, a ono što se ne može reciklirati se mora poslati u spalionicu, van države, a to brate koštaaaaaaa...... Ovako će još država platiti sanaciju novcem poreznih obveznika, koji su već platili zbrinjavanje tog otpada, opet će se djeliti lovica i NIKOM NIŠTA!!!

MA
Machak
17:36 06.10.2023.

Ovo je jadno. Što mislite da je ovo spontano.? Malo morgen je.

DU
Deleted user
18:00 06.10.2023.

Mjerni instrumenti mjere PM čestice, a ne štetna isparenja i gasove nastale usljed požara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije