Terorizam

Na slobodi posljednja zatočena članica Rote Armee Fraktion

RAF
22.06.2011.
u 11:20

Pripadnica treće generacije RAF-a osuđena je 1996. na doživotnu kaznu, koja joj je 2008. smanjena na 18 godina, pa je sada stekla uvjete za puštanje na uvjetnu slobodu

Iz zatvora je na uvjetnu slobodu puštena 54-godišnja Birgit Hogefeld, posljednja zatočena pripadnica marksističke terorističke organizacije Rote Armee Fraktion. Njemački mediji navode da je odluku o pomilovanju još prije tjedan i pol donio Viši zemaljski sud u Frankfurtu na Maini te da je B. Hogefeld na slobodu puštena u ponedjeljak.

Riječ je o pripadnici treće generacije RAF-a koja se u "urbanoj gerili" aktivirala 1977. kada su osnivači terorističke organizacije Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Horst Mahler, Ulrike Meinhof i drugi već bili ili mrtvi ili trajno pacificirani iza rešetaka. Uhićena je 1993., a tri godine poslije osuđena je na doživotnu kaznu, nakon što joj je dokazano da je sudjelovala u tri ubojstva, od čega se jedno odnosi na ubojstvo američkog vojnika, četiri pokušaja ubojstva, dva postavljanja eksploziva, od čega jednom u američkoj vojnoj bazi, i članstvo u terorističkoj organizaciji.

Njemački predsjednik Horst Köhler 2007. i 2010. odbacio je njene zahtjeve za pomilovanjem, ali kako joj je 2008. kazna smanjena na 18 godina, ona je ove godine stekla uvjete za puštanje na uvjetnu slobodu, uz rok kušnje od pet godina.

Komentara 18

OB
-obrisani-
12:31 22.06.2011.

Jel se Vecernji List zheli uzdignuti na europsku razinu ili pripadati zhutoj stampi? Danas 22 Lipnja 1941, dakle tocno prije 70 godina, nacisticka Njemacka je napala Rusiju s 4,5 miljuna vojnika u operaciji Barbarossa s ciljem da stvori zhivotni prostor za svoj Volk i istriyebi domicilno slavensko stanovnistvo. Vecerni List je mogao napisati dobar clanak, kao sto su napisali i drugi svjetski mediji sirom svijeta, ali nije sto je dokaz slabog novinarstva.

RE
@rea
12:41 22.06.2011.

18 godina, puno i malo istovremeno. U svakom slučaju, nedovoljno za teror koji su ona i njezini \"borci protiv imperijalizma\" posijali po Evropi toga vremena. Prošlo svršeno vrijeme, na sreću.

PB
predrag borna
12:25 22.06.2011.

\"Doživotna kazna\" je ustvari 15 godina obaveznog služenja a zatim se svakih pet godina razmatra uvjetni otpust.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije