Zadrugarstvo

Na štandovima obilje svega - od nakita i meda do rakije od jabuka

zadruga
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
1/7
20.05.2011.
u 14:35

Više od 20 učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije predstavilo se na međužupanijskoj smotri učeničkih zadruga u Svetom Đurđu

Više od 20 učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije predstavilo se danas na međužupanijskoj smotri učeničkih zadruga u Svetom Đurđu. Vrijedni učenici na štandove su postavili svojih ruku djelo, od ručnih radova, nakita i ukrasnih predmeta, do meda, džemova, bučina ulja, vina i rakija. Učenici Srednje škole "Arboretum Opeka" iz Vinice posebno su predstavili svoju pčelarsku sekciju.

– Rijetko tko ima takvu sekciju – pohvalila se zadrugarka Lucija Cmrečak iz 3. d razreda.  Izložili su i zaštitno odijelo za pčelare, svijeće te vrcani med od bagrema. Zadruga inače u toj školi djeluje od 1995. godine, a osim pčelarske, u zadruzi djeluju voćarska i aranžerska sekcija, sekcija za analizu tla te poljoprivredna sekcija. Imaju i vrt u kojem ekološki uzgajaju povrće za potrebe škole. Imaju i voćnjak, plastenik, staklenik i laboratorij, a u zadruzi je aktivan 51 učenik. Učenici iz OŠ Visoko izložili su lutke od tikava i tikve ukrašene salvetnom tehnikom,  a na njihovu se štandu moglo kušati bučino ulje, pogača s bučinim košticama i domaći sir. U zadruzi ih ima osamdesetak, a rade u poljoprivrednoj i likovnoj sekciji, etnogrupi, malim ekolozima ili se bave cvijećem. Zadruga je osnovana 1957., a obnovljena 2003. godine.

– Zabavno nam je, a i mnogo smo naučili – rekle su Anita Petrinjak i Tea Ježić, učenice osmog i šestog razreda. Škola inače ima vinograd i voćnjak, a uzgajaju i povrće za školsku kuhinju. U zadruzi Ilek iz OŠ Vladimira Nazora u Svetom Iliji učenici su učlanjeni u četiri sekcije, među kojima su i mladi glagoljaši.

– Udružili smo se s likovnom sekcijom pa smo izrađivali nakit od žice, fimo-mase i perlica s motivima glagoljice – rekla je mlada glagoljašica, učenica petog razreda Tea Šestak. Učenička zadruga Kupina u koju je okupljeno pedesetak učenika OŠ A. Palmovića iz Rasinje bavi se poljoprivredom, imaju keramičarsku sekciju, a izrađuju i ukrasno-uporabne predmete. Na sajmu su izložili pekmez i džem od jagoda, bučino ulje, jabučni ocat i rakiju od jabuka. Imaju i školski vrt,  uzgajaju kupine, maline i jagode, u  voćnjaku im rastu jabuke starih sorti, a uzgajaju i lavandu.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije