Izvlačenje novca

Na svakoj toni robe za sebe uzimali 0,10 eura

'11.01.2011., Zupanijski sud, Zrinjevac 5, Zagreb - Pocetak sudjenja bivsem predsjedniku uprave HZ-a Davorinu Kobaku i suoptuzenima Biserki Robic, Andriji Saricu i Vladimiru Vasiljevicu koji se nije o
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/3
12.01.2011.
u 00:05

Optuženici se terete da su osnivali off-shore kompanije u BiH i Austriji u koje su potom prebacivali izvučeni novac

Sat likovnoga odgoja u USKOK-u. Tako je na trenutke izgledala obrana Andrije Sarića (43), trećeoptuženog u slučaju izvlačenja novca iz HŽ-a, koji je obrazlažući neke svoje navode na listu papira crtao državne granice, željezničku mrežu te prijevoz robe vagonima.

Govorio šest sati

Sarić je svoju obranu pred USKOK-om dao 19. veljače 2010., iskazivao je gotovo šest sati, a sve što je rekao snimljeno je na DVD-e. Jedan od tih DVD-a gledan je jučer u sudnici zagrebačkoga Županijskog suda u kojem se Sariću te Davorinu Kobaku (60), bivšem predsjedniku uprave HŽ Holdinga, Biserki Robić (56), bivšoj direktorici tvrtke AGIT te Vladimiru Vasiljeviću (54), bivšem direktoru Željeznica Srbije, sudi zbog zlouporabe položaja i ovlasti te prikrivanja protuzakonito dobivena novca.

USKOK tereti Kobaka i Biserku Robić da su se udružili u grupu radi počinjenja kaznenih djela, a članovi te grupe bili su Vasiljević i Sarić. Prema optužnici, četvorka je od 2003. do 2008. na temelju lažnih faktura prebacila oko 3,7 milijuna eura na račune off-shore tvrtki u BiH i Austriji. Terete se i da su osnovali te kompanije kako bi izvlačili novac iz HŽ-a, koji su oštetili za 3,7 milijuna eura. Od njih četvero na optuženičkoj klupi, Kobak i Biserka Robić u istražnom su zatvoru već 18 mjeseci, i to zbog opasnosti od bijega i ponavljanja djela, iako su njihovi branitelji Ivan Lovrić i Berislav Živković jučer tražili da im se istražni zatvor ukine. Istaknuli su da ni jedno od njih nema prihoda jer im je imovina blokirana te nemaju kamo ni bježati. No sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Renata Miličević taj prijedlog nije prihvatilo.

Tvrde da nema štete

Kobak, B. Robić i Vasiljević, za razliku od Sarića niječu krivnju, a njihovi branitelji u svojim uvodnim govorima naveli su kako će dokazati da optužnica – nije utemeljena.

– Nije sve tako kako izgleda. Javnost do sada nije imala pristupa ovom spisu, a tijekom postupka dokazat ćemo da nije bilo plana za odljev novca. Dokazat ćemo i da nije bilo udruživanja u grupu te da AGIT nije oštećen – kazao je među ostalim Berislav Živković, branitelj Biserke Robić.

Kako se pak poslovalo u HŽ-u te AGIT-u, tvrtki kćeri, u svojoj je obrani objasnio Sarić.

Prvo je nekoliko puta istaknuo kako je sve što je radio, činio za dobrobit tvrtke te po nalogu uprave, odnosno B. Robić. Potom je objasnio kako se na sofisticiran način može izvlačiti novac.

– Da bi se roba mogla prevoziti preko željeznica, zainteresirane države morale su sklopiti ugovor. Takav bi ugovor stigao u HŽ, koji bi ga proslijedio AGIT-u, a mi bismo dali ponudu. Jednom je to bilo 2,20 eura po toni robe. Nakon toga, Kobak i B. Robić odlaze u Doboj na sastanak, u kojem je dogovorena cijena od 2,70 eura po toni. To znači da AGIT nije oštećen jer se plaća cijena od 2,20, a ovaj se ostatak dijeli tako da 0,10 eura po toni ide Kobaku, a po isto toliko B. Robić te još nekim ljudima u Srbiji. Kada su mene uključili u taj posao, dali su mi 0,5 eura po toni – objasnio je Sarić.

Novac tako dobiven, a sam Sarić kazao je da je bila riječ o transportima koji su sadržavali milijune tona, zatim se pohranjivao na račune off-shore kompanija, koje je Sarić, kako je kazao, osnivao po nalogu B. Robić i Kobaka.

Komentara 4

MM
Mladen Miletić
00:59 12.01.2011.

Prema optužnici, četvorka je od 2003. do 2008. na temelju lažnih faktura prebacila oko 3,7 milijuna eura na račune. GDJE je bila kontrola u to vrijeme ??? Nebili i njih trebalo pozatvarati? Ili su zaista tako svi tako jako bolesnini krali i sve Ivi dali a Kosorici zna se .......

OB
-obrisani-
01:09 12.01.2011.

mister1x5 ako želiš pozatvarat sve lopove onda ti je najbolje da oko Hrvatske sazidaš visoki zid i razapneš bogljikavu žicu

AU
austria
06:46 12.01.2011.

Oduzeti svu imovinu i na 20g u Remetinec. Isto i za Smranadera, Rončevića, Mravka, Polančeca.....veleizdajnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije