Dan poslije

Naftaši žele zataškati novu eksploziju u Meksičkom zaljevu

Mariner Energy
REUTERS
03.09.2010.
u 17:27

Dan poslije ekološke katastrofe tvrdi se da nije bilo eksplozije, da se nafta nije crpila... Istodobno, u SAD-u se vodi bitka naftaša za nastavak bušenja.

Dan poslije nesreće na naftnoj platformi Vermillion 380 u Meksičkom zaljevu, priopćenjima kompanije Mariner Energy tvrdi se da ništa nije onako kako je prvotno priopćeno. Obalna straža podigla je u petak uzbunu zbog eksplozije u kojoj je jedan od 13 radnika ozlijeđen.

Laži o proizvodnji nafte

Nakon što su vijest prenijele svjetske agencije, glasnogovornik Mariner Energyja izjavio je za Reuters da je posrijedi bio samo požar, i to bez ozlijeđenih, što je službena verzija do završetka istrage. Međutim, reporteri ABC-a prvi su stigli do spasilaca Obalne straže koji su im u kamere prenijeli svjedočenja 13 radnika, koje su upravo bili spasili, da je ipak bila riječ o eksploziji. Obalna je straža priopćila i to da je uz platformu zapažena i naftna mrlja duljine 1,5 km i širine 30 metara. No iz Mariner Energyja u izjavi za CNN demantirano je i to, čemu je Obalna straža prilagodila svoja kasnija priopćenja.

U zbrku se uklopila i prvotna izjava glasnogovornika Mariner Energyja da se na platformi Vermillion 380 u trenutku nesreće nije crpila nafta iz bušotine na dubini od 104 metra. To je pak pobilo američko ministarstvo za domovinsku sigurnost, podsjetivši da je proizvodnje ipak bilo, i to 225.000 litara nafte i 25.000 kubičnih metara plina na dan. Ekološki incident izazvao je buru jer se Vermillion 380 nalazi 320 km od mjesta potonuća ozloglašene platforme Deepwater Horizon BP-a te zbog pravnih bitki u SAD-u oko daljnjih bušenja za naftom u podmorju.

BP napada zakon SAD-a

NY Times prenio je prijetnju BP-a Kongresu da BP neće imati novca za isplatu 20 milijardi dolara odštete za katastrofu iz travnja primijeni li se zakon koji je izglasovao Kongres. Njime se zabranjuje bušenje tvrtkama koje su imale sedam ili više poginulih, koje su u posljednjih sedam godina morale platiti deset milijuna dolara ili više zbog onečišćenja ili su pet puta registrirane zbog sigurnosnih propusta.

Administracija B. Obame posljednjih se dana pokušava izboriti za moratorij na bušenje u podmorju, a zanimljivo je i to što se u trenutku zadnje nesreće u Houstonu održavao prosvjedni skup 5000 službenika naftnih tvrtki koji su zahtijevali od Obamine administracije da odustane od žalbe na presudu Vrhovnog suda protiv moratorija na podvodne naftne bušotine.

Komentara 10

Avatar Časna seka
Časna seka
18:24 03.09.2010.

Ako procuri, valjda će sada znati kako začepiti rupu. Glupi Rusi predlagali nuklearnu eksploziju kao jedino rješenje. :D

AU
aurora08
18:47 03.09.2010.

pa platforma je jos uvijek na istom mjestu, ja nevidim da je odletjela u zrak od \"eksplozije\" hehehehehehe, pa radnici su otisli na kupanje hehehehehehehe

OB
-obrisani-
18:11 03.09.2010.

Lazi i ponovo lazi a narod u Hrvatskoj vjeruje da je korupcija i laganje samo u genima Slavena...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije