PROMO

Najavljeni novi projekti za daljnji razvoj Rešetara

29. obljetnica osnutka Općine Rešetari
10.05.2022.
u 10:54

29. obljetnica osnutka Općine Rešetari održala se jučer 6. svibnja 2022. godine na kojoj su uz brojne aktivnosti, najavljeni i brojni novi projekti.

Obilježavanju su uz načelnika Zlatka Agu i brojne goste prisustvovali ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave pri Ministarstvu regionalnog razvoja i  fondova Europske unije mr.sc. Davor Huška i župan Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijel Marušić.

Ovom prigodom svečano je u promet puštena Županijska cesta 4159 Zapolje – Brđan čiji je nositelj projekta bila Županijska uprava za ceste s kojom je Općina Rešetari partner. „Izveli smo ovaj 1,7 mil.kn vrijedan projekt kako bi realizirali višegodišnju težnju Općine i njihovog načelnika. Jedina nerazvrstana cesta u Rešetarima sada je asfaltirana te je omogućen normalniji pristup i svakodnevni promet“, istaknuo je župan Danijel Marušić. Mještani Brđana pokrenuli su inicijativu da se jedina nerazvrstana cesta u Općini asfaltira i uredi kako bi pristup od ŽC 4142 Zapolje bio brži i lakši u naselje Brđani. Izgradnju ceste financirala je Brodsko-posavska županija. 

Jedan od najvećih projekata u Općini bilo je Dječji vrtić Čarobni svijet u Rešetarima” vrijedan  12 milijuna kuna, od čega je 7,44 mil.kn sufinancirano EU sredstvima iz Mjere 7 Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. „Uvijek smo vodili brigu o najmlađima, a ovim projektom smo zadovoljili standarde jedne jedinice lokalne samouprave. Ovo je još jedan primjer na koji način podižemo kvalitetu života našeg stanovništva i unaprjeđujemo cjelokupnu infrastrukturu Općine, a sve u cilju održivog i ravnomjernog razvoja. Zahvaljujem svima na pomoći u realizaciji i radujem se novim generacijama koje će ovdje stasati“, naglasio je načelnik Zlatko Aga. Samostalna zgrada dječjeg vrtića će svojim kapacitetom za prijam 107 djece zadovoljiti potrebe Općine, a samim time otvorila se potreba za novim radnim mjestima na poslovima predškolskog odgoja i naobrazbe. Cilj projekta bio je unaprjeđenje kvalitete sustava predškolskog odgoja i obrazovanja kroz izgradnju objekta dječjeg vrtića kojim će se pridonijeti unaprjeđenju odgojno-obrazovnih usluga, kvaliteti življenja i poticanju procesa demografskog oživljavanja na području općine Rešetari.

„Nastavit ćemo sa programima razvoja i izgradnje dječjih vrtića poglavito u ruralnim područjima. Operativni programi trebali bi već od jeseni biti na otvoreni. Opravdanost jedinica lokalnih samouprava na ovakvim se projektima izuzetno vidi jer svaka pojedinačno prijavljuje projekte koji su od velikog značaja za razvoj manjih sredina. To pokazuje i činjenica od 136% ugovorenosti omotnice od 10.7 mlrd eura. Slijedi nam još bogatija omotnica te sam siguran da ćemo ju u potpunosti iskoristiti“, kazao je ravnatelj Davor Hruška.

U sklopu obilježavanja održana je svečana sjednica s prezentacijom projekata općine i dodjelom priznanja. Najavljen je velik broj novih projekata koji su već spremni za apliciranje na nove EU natječaje ili putem vlastitih i županijskih sredstava, poput dogradnje osnovne škole.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije