CroElecto:

Najbolji rejting u srpnju ima HDZ, slijedi SDP pa DP

Zagreb: Andrej Plenković obratio se medijima nakon sjednice Predsjedištva HDZ-a
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
31.07.2024.
u 18:03

HDZ ima potporu 30,29 posto birača, SDP 20,6 posto, a Domovinski pokret treća je snaga s potporom 7,5 posto ispitanika

Ljeto je, pa hrvatski birači u vrijeme godišnjih odmora odmaraju izgleda i kada je u pitanju politika. To bi se moglo zaključiti na temelju rezultata srpanjskog istraživanja koje je proveo CroElecto kod ispitanika, s obzirom na to da oni pokazuju pad interesa za politiku kod ispitanika. Dio istraživanja odnosio se na mogućnost održavanja izbora u srpnju i izlaska na izbore, a dio je istraživao zadovoljstvo Zagrepčana vlasti T. Tomaševića i njegova tima.

– Kod ispitanika koji ne bi apstinirali od izbora, kad bi se oni održali u srpnju i kad bi Hrvatska bila jedna izborna jedinica, vladajuća stranka ostala bi na prvom mjestu s komotnom prednošću nad drugom te ostalim strankama. HDZ bi biralo 30,29 posto ispitanika. SDP uživa potporu 20,60 posto ispitanih birača. Na trećem je mjestu još jedna vladajuća stranka – Domovinski pokret – koji podupre 7,50 posto. Stranka Možemo dodatno se spustila, u srpnju na 7,09 posto. U društvu stranaka s većim postotkom još je Most sa 6 posto potpore među ispitanicima. Iznad praga jedan posto izdižu se Centar s 2,05 posto, IDS s 1,64 posto, Fokus i HSU s po 1,36 posto te Suverenisti s 1,09 posto. HSP je kao i prošlog mjeseca, najbliži pragu s 0,82 posto. Ostale stranke i liste biralo bi 2,05 posto, a neodlučnih ispitanika je čak 18,14 posto – navodi se u rezultatima istraživanja.

Istraživanje, pak koje se svaki drugi mjesec provodi u Zagrebu na tisuću ispitanika pokazuje kako Tomaševićeva potpora slabi dok raste rejting jednom od glavnih izazivača prvog čovjeka grada na izborima koji će se održati za manje od godinu dana.

Tomislav Tomašević je gradski političar s najvećim brojem ocjena pozitivnog dojma ispitanika. Točnije 33,10 posto ispitanika o Tomaševiću misli uglavnom ili potpuno pozitivno, ali 44,4 posto o njemu misli uglavnom ili potpuno negativno. Drugi po broju pozitivnih ocjena je Ivica Lovrić s 23,10 posto te je jasnije kako Lovrić izrasta u najozbiljnijeg Tomaševićeva protukandidata.

SDP-ov Renato Petek i dalje je treći po pozitivnom dojmu s 20,10 posto, a slijede ga HDZ-ov Mislav Herman sa 16,60 posto te nezavisni Trpimir Goluža s 13 posto – odraz je razmišljanja ispitanika. Istraživano je i zadovoljstvo Tomaševićevim načinom upravljanja glavnim gradom; zadovoljno je 32,90 posto ispitanika, nasuprot 44,60 posto nezadovoljnih, odnosno 22,50 posto neodlučnih i nevoljnih za izjašnjavanje. Naposljetku, 48,80 posto ispitanih Zagrepčana smatra kako Tomašević ne bi trebao voditi grad u idućem mandatu. U pohodu na još jedan mandat podupire ga 36,10 posto, a ključni bi mogli biti neodlučni i indiferentni kojih je 15,10 posto, pokazalo je istraživanje CroElecta. Naravno, razmišljanje birača moglo bi se još uvelike mijenjati kako će se približavati izbori koji slijede.

Komentara 4

DU
Deleted user
23:21 31.07.2024.

nema nam vise spasa .. .globalisticka klika ce sve pomesti

LO
Lova
15:21 01.08.2024.

Nesposobni Tomašević je toliko loš da na izbore ide sam bez protivnika bi bio drugi! Hvala Bogu pa sitno broji do odlaska!

IV
Ivancica76
14:54 01.08.2024.

Pa napokon da netko ovog Promasevica- lazova smijeni. Nikad ovako lose nije bilo u Zagrebu pa cak niti u zadnjem madatu Banditosa 😳😳😳😳😓😓😓😓😓😓

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije