Sladokusci su u Mariji Bistrici ovoga puta došli na svoje. Kuhari iz čak 23 zagorska ugostiteljska objekta na jedinstvenoj manifestaciji Krapinsko - zagorske županije - Štruklijadi, natjecali su se tko će spraviti najbolje zagorske štrukle te ih posjetiteljima nudili po promotivnoj cijeni od pet kuna po komadu, iako su ih nerijetki i dijelili.
Težak posao za žiri
Svi su štrukli doslovce bili razgrabljeni, pa je to ukazivalo da ni stručni žiri, u kojem su bili Branka Kralj, profesorica u SŠ Zabok, Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje te ugostitelj Branko Greblički, neće imati lagan posao. Ipak, odlučili su da se ove godine najbolji štrukli peku u stubičkom kraju. Naime, prvo je mjesto osvojio Restoran Rody iz Gornje Stubice, na drugom su mjestu Terme Jezerčica iz Donje Stubice, iz koje je i trećeplasirani Majsecov mlin. U međuvremenu, dok je žiri “muku mučio” , upriličen je i kulinarski show, u kojem su se tri prvoplasirane iz još jedne zagorske manifestacije, Babičinih kolača, natjecale protiv profesionalnih kuharica iz Slovenije koje će spraviti bolje štrukle.
Gosti iz cijele zemlje
- Boljih štrukli od zagorskih nema, bez obzira što rekli na to kolege iz Slovenije. Drago nam je da je Štruklijada prerasla u pravu turističku atrakciju. Posjećenost je velika, a bilo je tu gostiju gostiju iz čitave Hrvatske. Ministarstvo kulture već je štrukle proglasilo nematerijalnim kulturnim dobrom, a nama je cilj i zaštita geografskog podrijetla, zadovoljan je zaključio zagorski župan Željko Kolar.