ŠTO SU BIRALI MATURANTI?

Najbolji upisivali FER, zrakoplovno inženjerstvo i logopediju, a ova tri smjera nitko nije upisao

maturanti
Ivica Galović/Pixsell
24.07.2024.
u 12:00

U cijeloj generaciji samo je jedan kandidat koji se odlučio upisati nastavnički smjer fizike i kemije na zagrebačkom PMF-u. Sve u svemu, na svim fakultetima u zemlji ostala su za jesenski rok 17.634 upisna mjesta, dok se statusom brucoša može pohvaliti 23.540 maturanata

Čak 972 ovogodišnja maturanta od 25.756 redovnih pristupnika državne mature nakon odrađenih svih ispita i obveza sada su brucoši na studiju Poslovne ekonomije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Unatoč svim upozorenjima kako je nužno uskladiti upisne kvote s potrebama tržišta rada, akademska zajednica ne čini značajne promjene u kvotama, pa i ovogodišnja, kao i mnoge prethodne generacije, hrle na ekonomiju iako je upravo tržište rada ekonomistima prezasićeno.

Ekonomija i dalje top izbor

Štoviše, upravo su ovaj studij ove godine željela upisati 3154 učenika od kojih je 1115 prije objave rezultata taj smjer istaknulo kao svoj prvi upisni izbor. Tako se i s ovom generacijom brucoša zagrebački Ekonomski fakultet upisuje na listu pet fakulteta s najvećim brojem prijava prvog izbora maturanata. I nema na toj spomenutoj top-listi fakulteta sada već godinama značajnog iznenađenja, a nema bome ni pomaka kada je riječ o uspjehu s kojim se maturanti upisuju na ekonomiju ili na većinu fakulteta s liste top pet po broju prijava.

Podsjetimo, prosjek ove generacije maturanata samo u matematici na višoj razini iznosio je 2,5, a na osnovnoj razini 2,3 pa je i time jasno kako iz godine u godinu lista fakulteta s najvećim brojem prijava nije ujedno i lista fakulteta koje su upisali najbolji maturanti u generaciji. Tako su, primjerice, učenici koji su odlično riješili matematiku, odnosno na tome ispitu državne mature ostvarili najviše prosjeke za nastavak svog školovanja ipak birali sasvim drukčije fakultete – na prvom mjestu takvim je učenicima bio studij matematike na zagrebačkom PMF-u, Studij elektrotehnike i informacijske tehnologije na zagrebačkom FER-u, studij zrakoplovnog inženjerstva i svemirske tehnike, istraživački smjer fizike i zagrebački Veterinarski fakultet.

Na spomenutoj listi fakulteta s najvećim brojem prijava prvog izbora svake je godine FER koji se već tradicionalno upisuje na listu visokoobrazovnih ustanova koje se redovito i izbore za najbolje maturante. Sličnim se statusom mogu pohvaliti i na zagrebačkoj medicini koja uz rezultate državne mature provodi i prijemne ispite.

Naime, Medicinski fakultet u Zagrebu u ovaj je upisni ciklus krenuo s 300 raspoloživih mjesta, 773 učenika ove generacije željelo je upisati upravo taj fakultet, njih 393 medicinu je istaknulo kao svoj prvi izbor, no na kraju je upisnicu i status ponosnog brucoša steklo 267 maturanata.

Na listi fakulteta koji su izbor za najviše ovogodišnjih brucoša je i zagrebački Pravni fakultet, koji je nakon svih odrađenih obveza upisalo 489 kandidata pa je time za jesenski upisni rok ostalo raspoloživih 118 mjesta. Naime za Pravni se fakultet sada već nekoliko godina u nizu odlučuju učenici čiji je prosjek čvrsta trojka i ta se slika ni s novom generacijom značajnije ne mijenja.

Budući da je ova generacija maturanata najviše muke na državnoj maturi imala u hrvatskom jeziku, odnosno esejskom dijelu ispita, oni koji su ove godine ostvarili najviše prosjeke u materinjem jeziku odlučivali su se za upis kako zagrebačke tako i riječke logopedije, psihologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu kao i na Fakultetu hrvatskih studija i medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Drugim riječima, na studije u kojima je hrvatski ključan odlaze oni s lošijim rezultatima ispita državne mature poput budućih lingvista.

Samo jedan na Brodogradnji

U ovoj je generaciji kada se gledaju zanimljivosti upisa pravo na upis ostvario samo jedan maturant na splitskoj Brodogradnji iako se ne može reći da u ovoj generaciji nije bilo interesa za taj studij. Naime, upisna kvota na tome studiju bila je 22 studenta, njih 77 prijavilo je taj smjer, od čega ih je petero to istaknulo kao svoj prvi izbor za buduće obrazovanje, no crta je podvučena na samo jednom studentu nakon ljetnih upisnih rezultata.

Po jedan je upisan i na studiju Filozofije i religijske znanosti u Zagrebu, a ništa bolja nije slika i na studijima na kojima se moraju obrazovati budući nastavnici, osobito STEM područja. U cijeloj generaciji samo je jedan kandidat koji je odlučio upisati nastavnički smjer fizike i kemije na zagrebačkom PMF-u.

Nitko nije upisao Primijenjenu ekologiju mora na Sveučilištu u Dubrovniku, ni smjer Metalurško inženjerstvo, a nije bilo interesa te nijednog upisanog na studiju dentalne medicine na zagrebačkom Stomatološkom fakultetu. Sve u svemu, na svim fakultetima u zemlji ostala su za jesenski rok 17.634 upisna mjesta, dok se statusom brucoša može pohvaliti 23.540 maturanata. Svi oni koji su ostali neupisani prijave za upis na studije u jesenskom roku započet će nakon provedenih upisa u ljetnom upisnom roku za studije na kojima je ostalo mjesta te će se otvarati pojedinačno za svaki studijski program i trajat će do 18. rujna 2024. godine, kada će biti objavljene i konačne rang-liste, poručili su iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

FOTO Ovo je najmanji, najniži i najgušće naseljeni otok na Jadranu: Najviša nadmorska visina mu ne prelazi 1,25 metara

maturanti
1/13
Ključne riječi

Komentara 25

Avatar bijelivrabac
bijelivrabac
12:39 24.07.2024.

Tuga... Znači ekonomisti imaju prosjek iz matematike 2,5... lingvisti prosjek iz hrvatskog 3....kao i pravnici 3.... Pred nama je svijetla budućnost 😏

GN
gnoj
13:16 24.07.2024.

Barem na 5 godina zaustavite ekonomiju svejedno ih je previše a ništa korisno za društvo nisu učinili !

Avatar Idler 3
Idler 3
12:37 24.07.2024.

Užas...kaj drugo reč...npr. stomatologa fali, a ekonomista mamo za izvoz !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije