OPASNI KUKCI

Završio na Hitnoj zbog uboda stršljena: 'Bilo je kritično. Na vrijeme sam došao'

Sarvaš: Stipica Čičak uništava gnijezda stršljena
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
13.08.2024.
u 08:52

Ubod stršljena može biti koban, a poseban rizik postoje za osobe koje su alergične

Okolica Bjelovara suočava se s najezdom stršljena, opasnih kukaca. Lovac na stršljene takvu situaciju ne pamti, a na intervencije izlazi tri do četiri puta dnevno. "Ove godine mogu reći najveći je val stršljena zbog izrazito slabih zima, ne uspiju uginuti ličinke u gnijezdu", kaže Patrik Šantalab, sanitarni tehničar ZJZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije, za RTL Danas.

Stršljeni su okupirali moto klub Bjelovar te je u ćošku zgrade pronađeno gnijezdo. Potpredsjednik Mario Šulc znao je da mora pozvati pomoć što prije. "Osobno sam alergičan i imao sam ubod i dvije injekcije i bio na hitnoj. Bilo je kritično. Na vrijeme sam došao. Male djece imamo tuda, šetači sa psima, normalno da ima opasnosti sad kad smo vidjeli koliko ih ima", kazao je. 

Ubod stršljena može biti koban, a poseban rizik postoje za osobe koje su alergične. "Samo je vrijeme u tom cijelom scenariju bitno, ništa drugo. Kod najtežih slučajeva je bitna venska terapija i adrenalin u mišić", pojašnjava Davor Belčić, liječnik OHBP-a Bjelovarsko-bilogorske županije.

Osim toga, nisu ni intervencije bezazlene. "Ove intervencije su dosta zahtjevne jer su stršljeni dosta opasni kad su agresivni, ako nas ubodu ne možemo znati jesmo li alergični na njih ili nismo prije uboda tako da nije nikome svejedno i ne bi preporučio nikome skidati sam gnijezdo", kaže Patrik Šantalab.

 

GALERIJA BBC odabrao 12 najfascinantnijih napuštenih građevina na svijetu. Na popisu i hrvatsko ruglo
Sarvaš: Stipica Čičak uništava gnijezda stršljena
1/19
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
15:18 13.08.2024.

u ćošku zgrade ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije