UŽIVO: Rat u Ukrajini

Rusi raketirali poštu u Harkivu, poginulo najmanje šest osoba: 'To je bio običan civilni objekt'

Aftermath of a Russian missile strike outside of Kharkiv
Foto: Stringer/REUTERS
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.10.2023.
u 08:08

Čini se da je ukrajinska vojska potvrdila izvješća da su njene trupe prešle na lijevu (istočnu) obalu rijeke Dnjepar koju su okupirali Rusi

U izvješću objavljenom ovih dana navodi se da su ruske trupe "ugušile aktivnost" četiriju ukrajinskih diverzantskih i izviđačkih skupina u Pojmi i obližnjem selu Pidstepne. Američki predsjednik Joe Biden u svom je govoru u četvrtak u Bijeloj kući zatražio podršku Amerikanaca milijarde dolara vrijednom novom paketu pomoći za Izrael i Ukrajinu, dodavši da je podrška SAD-a ključna za dvije ratom zahvaćene saveznice. Biden je u istoj rečenici povezao pripadnike Hamasa koji su početkom mjeseca ubili 1400 osoba u napadu u južnom Izraelu te ruskog predsjednika Vladimira Putina, čiji su vojnici u veljači prošle godine pokrenuli agresiju na Ukrajinu. 

Tijek događaja:

8:04 - Ukrajinske kopnene snage navodno pokušavaju osvojiti selo Krinki 30 km sjeveroistično od Hersona i dva kilometra od rijeke Dnjepar, piše američki Institut za proučavanje rata, pozivajući se na navode ruskog BBC-a. Ukoliko budu uspješni, kontrola nad naseljem vojnicima bi omogućila strateško uporište iz kojega bi mogli krenuti sa širom ofenzivnom strategijom, s ciljem podijele ruskih snaga i disrupcije opskrbnih puteva.

POVEZANI ČLANCI:

Institut ističe da iz Rusije pristižu proturječna izvješća o stupnju kontrole koji Ukrajina ima u Krinkiju. Neki tvrde da su ukrajinske snage došle dva kilometra južno od sela, dok drugi navode da kontroliraju cijelo područje, a jedan bloger piše da su ruske snage istjerale Ukrajince iz mjesta na južnoj strani.


7:55 - Najmanje je šest ljudi poginulo i 14 ranjeno u subotu u ruskom raketiranju pošte u okolici Harkiva, na sjeveroistoku Ukrajine, rekli su mjesni dužnosnici. "Šestero poginulih i 14 ranjenih u napadu okupatora bili su zaposlenici tvrtke na terminalu Nove pošte", rekao je guverner Harkivske oblasti Oleh Sinjehubov.

Vijest je na Telegramu objavio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. "Harkivska oblast. Ruska raketa je pogodila terminal Nova pošta. To je običan civilni objekt. Nažalost, ima žrtava. Moja sućut rodbini i prijateljima", napisao je Zelenski.

VIDEO Unatoč velikim gubicima, ruska pješadija nastavlja napade na utvrđene ukrajinske položaje

Komentara 5

DU
Deleted user
08:31 22.10.2023.

Samo naprijed hrabri Ukrajinci sve do konačne pobjede nad ruSSkim agresorom jer svi ali baš svi slavenski narodi su uz Ukrajinu.

KR
Krug
21:31 22.10.2023.

Očigledno se koristi terorističke metode Hamasa. Stavljanje zapovjednih centara i streljiva u razne pošte, sportske objekte, škole itd. Svijet treba osuditi takve terorističke metode skrivanja iza civila u Palestini i Ukrajini.

DU
Deleted user
09:41 22.10.2023.

Sve pošte imaju pod zemljom nekoliko nivoa koji se mogu koristiti u razne svrhe. Vidjeli smo u trupe razmještene po školama, vrtićima, bolnicama tako da nebi bilo iznenađenje da su i tu... (bili).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije