OZBILJNE POTEŠKOĆE

Najnoviji problemi s CEZIH-om potencijalno opasni za pacijente: U kartonu jednog pacijenta se otvara nalaz drugog?!

Sustav CEZIH za izdavanje eRecepata i eUputnica ponovno ima tehničke probleme
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
05.10.2024.
u 12:13

Pola milijuna hrvatskih pacijenata nema svog obiteljskog liječnika, odnosno liječnika koji ih poznaje, te je velika opasnost da se u ordinacijama u kojima se liječnici izmijenjaju - dogodi pogreška.

Umjesto očekivanog prekida učestalih teškoća i prekida u radu, Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske - CEZIH u posljednja dva dana ima  još veće i potencijalno opasne probleme u radu. Članovi Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, KoHOM-a, iz cijele Hrvatske prijavili su nove ozbiljne teškoće u sustavu CEZIH. "Događa tako da je CEZIH zamijenio osobne podatke pacijenata pa se u kartonu jednog pacijenata otvara nalaz drugog pacijenta.

Liječnici ne mogu više vidjeti popis svojih pacijenata, pacijenti se vode kao da nemaju svog obiteljskog liječnika iako imaju, liječnicima se kao pacijenti pojavljuju oni koji to nisu. Osim što je na taj način nemoguće raditi, KoHOM upozorava da je ovakva situacija potencijalna opasnost za to da se dogodi greška u liječenju", uznemirujuće su informacije o kojima progovara KoHom.

Naime, dodaju, već pola milijuna hrvatskih pacijenata nema svog obiteljskog liječnika, odnosno liječnika koji ih poznaje, te je velika opasnost da se u ordinacijama u kojima se liječnici izmijenjaju - dogodi pogreška. "KoHOM apelira na zdravstvenu administraciju da žurno omogući i uspostavi siguran informacijski sustav preko kojeg obiteljski liječnici mogu sigurno raditi svoj posao, a pacijenti, na vrijeme, dobiti liječenje po pravilima struke", apeliraju iz KoHom-a.

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTOGALERIJA Nemojte ih ignorirati: Ovo je 5 najvećih ranih znakova upozorenja na oštećenje jetre

Sustav CEZIH za izdavanje eRecepata i eUputnica ponovno ima tehničke probleme
1/8

Komentara 3

K3
Krešimir_3007
14:02 05.10.2024.

Možda CEZIH nije dobar, al je vjerojatno bar skup. Simpatično je kako ministar priča da je kompleksan, kako to nije jednostavno, kako će implementacija trajati godinu, koliko je već rekao. itd. kao on se kuži u baze , arhitekturu, .... Možda se i kuži. Čuda se događaju.

Avatar Asterix
Asterix
13:28 05.10.2024.

Kako to, kako to? Pa Plenović priča da cveta cveće u naše preduzetje. Stavimo CEZIH sa strane ali pola milijuna ljudi bez obiteljskog liječnika ukazuje na raspad sistema.

NK
Najam krova
13:14 05.10.2024.

Divim se Plenkoviću kako može trpiti najnesposobnijeg ministra...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije