NE ZNA SE UZROK

'Najsrdačniji špijun na svijetu' pronađen mrtav u Norveškoj: 'Ganuo je tisuće ljudi'

Prijateljstvo finskog ribara Joara Hensena i beluge, Hvaldimira, bivše špijunske životinje ruske vojske
Foto: Olivier Borde
1/4
01.09.2024.
u 16:42

Hvaldimir je postao popularan još 2019. kada su ga s pojasom na kojem je bila pričvršćena kamera pronašli ribari u Norveškoj. Ime Hvaldimir je dobio kombinacijom riječi 'hval' što na norveškom znači kit i Vladimir

Beluga kit imena Hvaldimir, ujedno i jedan od najpoznatijih ''špijuna'' koji je plijenio javnost o 2019. kada mu je na leđima pronađen pojas s kamerom, pronađen je mrtav u Norveškoj ove subote. Hvaldimir je, prema riječima organizacije koja se brinula o njemu, viđen kako pluta mrtav nedaleko od Risavika. 

Osnivač organizacije Sebastian Strand kazao je kako još nije poznato od čega je Hvaldimir preminuo. Na njemu su bili uočeni i tragovi za koje se vjeruje da su možda napravile ptice ili druge morske životinje. Ranije je Hvaldimir imao relativno mirnu godinu, kazao je Strand, a još je u petak bio u sasvim dobrom stanju, prenosi NYT.

- Ovo nam slama srce. Ganuo je tisuće ljudi ovdje u Norveškoj. Ne znamo što se dogodilo, ali ćemo saznati - kazao je. Prema procjenama, ovaj beluga kit bio dugačak nešto više od 4 metra te težak oko tonu i 200 kilograma. 

Popularan je postao još 2019. kada su ga s pojasom na kojem je bila pričvršćena kamera pronašli ribari u Norveškoj. Ime Hvaldimir je dobio kombinacijom riječi 'hval' što na norveškom znači kit i Vladimir, aludirajući na ruskog predsjednika Vladimira Putina čiji je režim vjerojatno stavio spornu opremu na njega. 

POVEZANI ČLANCI:

Međutim, iako ''špijun'', Hvaldimir je bio vrlo prijateljski nastrojen - bilo mu je jako ugodno oko ljudi, a puno se češće kretao u vodama gdje ima više brodova od drugih beluga kitova. Zbog toga se vjeruje, tvrdi Strand, da je veći dio života proveo u zatočeništvu. 

>> VIDEO Divljao Kaštelima i pokazivao tri prsta iz Range Rovera BG registracija: 'U autu je bilo i dvoje djece'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije