HRVATSKI SABOR

Najtežim ratnim vojnim invalidima vraćena prava

12.10.2002.
u 00:00

* Svima koji su lani izgubili pravo na uvoz automobila uz povlasticu daje se pravo da automobile koje su prije toga kupili s povlasticom prodaju i prije isteka zakonskog roka od pet godina

ZAGREB - Od 1. siječnja sljedeće godine stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi prve skupine ponovno će imati pravo i na doplatak za njegu i na usluge njegovatelja. Prijašnjim izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja, naime, oni su mogli zadržati samo jedno od ta dva prava, a jučerašnjim vraćanjem na stare zakonske odredbe država se obvezala da će za te potrebe oko 450 najtežih ratnih invalida osigurati 22 milijuna godišnje u proračunu. Spomenimo da je riječ o ljudima s najtežim tjelesnim oštećenjima, koji bez tuđe pomoći ne mogu funkcionirati, jer se mnogi ne mogu sami odjenuti, hraniti ili se brinuti o svojoj higijeni. Novu izmjenu zakona tražio je HSLS još u srpnju kad je bio član koalicije, a nakon višemjesečnog odgađanja te teme, Sabor je u vrlo polemičnoj atmosferi izmjene zakona konačno prihvatio jučer.

Jučer su, također, prihvaćene izmjene istoga zakona koje je predložio SDP-ov zastupnik Pavle Kalinić. Njima se svima koji su lanjskim intervencijama u zakon izgubili pravo na uvoz automobila uz povlasticu daje pravo da automobile koje su prije toga kupili s povlasticom prodaju i prije isteka zakonskog roka od pet godina. Dosad je, naime, zakon određivao da se u slučaju prodaje vozila prije propisanog roka moraju državnom proračunu platiti sva davanja kojih su bili oslobođeni za vrijeme kupnje. Oba zakonska prijedloga - i prvi koji su u proceduru uputili HSLS-ovi zastupnici Đurđa Adlešić i Želimir Janjić, te drugi, Pavla Kalinića - Vlada je, inače, odbila. Liberalni je prijedlog odbijen uz obrazloženje da u sadašnjem proračunu nema novca, što je bio i razlog zbog kojeg su klubovi SDP-a i HSS-a tražili dodatne konzultacije. Kompromis je pronađen tako što će zakon stupiti na snagu s proračunom za 2003. godinu.

Rasprava o pravima najtežih invalida vođena je u mučnoj atmosferi, jer je četrdesetak 100-postotnih invalida prve kategorije pratilo saborsku raspravu i čekalo ishod. U jednom se trenutku činilo da su samo SDP i HSS protiv toga da se najtežim invalidima vrate ukinuta prava, iako iznose od 2500 do 3824 kune mjesečno po čovjeku. Na koncu je zakon izmijenjen jednoglasno.

Sabor je jučer prihvatio Zakon o osobnoj iskaznici koji stupa na snagu 1. siječnja 2003. godine. Nakon toga osobne iskaznice neće imati na sebi JMBG, ali će stare vrijediti do isteka.

D. Đuretek, M. Šarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije