star 3000 godina

Najvažnije otkriće od Tutankamonove grobnice: U Egiptu pronašli izgubljeni zlatni grad

Egipat
Foto: REUTERS
1/5
09.04.2021.
u 10:45

Otkriveni grad naziva se Aten, star je 3000 godina, datira iz vremena vladavine Amenhotepa III., a nastavili su ga koristiti Tutankhamon i Ay.

Arheolozi vjeruju kako su pronašli najveći drevni grad u Egiptu koji je tisućljećima bio zakopan pod pijeskom te da je to jedno od najvažnijih otkrića od iskopavanja Tutankamonove grobnice.

Egiptolog Zahi Hawass kazao je kako je riječ o 'izgubljenom zlatnom gradu' koji se nalazi u blizini Luxora, doma doline kraljeva.

Otkriveni grad naziva se Aten, star je 3000 godina, datira iz vremena vladavine Amenhotepa III., a nastavili su ga koristiti Tutankhamon i Ay.

Betsy Bryan, profesorica egipatske umjetnosti i arheologije sa Sveučilišta Johns Hopkins, rekla je da je nalaz 'drugo najvažnije arheološko otkriće od grobnice Tutankamona', piše The Guardian.

Pronađen je i razni nakit, poput prstenja, ali i lončane posude u boji,m amajlije skarabeja i cigle od blata s pečatima Amenhotepa III.

– Mnoge strane misije tražile su ovaj grad i nikada ga nisu pronašle – rekao je bivši ministar za starine.

Arheolozi su iskapanja počeli u rujnu 2020., između hramova Ramzesa III i Amenhotepa III u blizini Luxora, 500 km južno od Kaira.

Nakon sedam mjeseci iskapanja, otkriveno je nekoliko četvrti, uključujući pekaru s pećnicama i keramikom, kao i administrativne i stambene četvrti.

Amenhotep III naslijedio je carstvo koje se protezalo od Eufrata do Sudana, kažu arheolozi, a umro je oko 1354. prije Krista.

Vladao je gotovo četiri desetljeća, a njegova vladavina poznata je po bogatstvu i raskoši spomenika, uključujući Memnonove kolose - dva masivna kamena kipa u blizini Luxora koji predstavljaju njega i njegovu suprugu.

 

Komentara 2

BJ
Ben Juda Talmudan
07:44 10.04.2021.

"Mnoge strane misije tražile su ovaj grad i nikada ga nisu pronašle – rekao je bivši ministar za starine." Tražili su zlato i drago kamenje,a onda i razne artifakte.Imaju sreću da ih nisu našli.

SI
sisavac
11:53 09.04.2021.

na svu sreću, ovo nisu pronašli strani tragači, tj. kradljivci kulturnog blaga, englezi, francuzi, posebno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije