SVEČANO OTVORENJE

Najveća kulturna investicija u Osijeku: Koncertna dvorana 'Franjo Krežma' uskoro otvara svoja vrata

Osijek: Obilazak radova na 
novoj koncertnoj dvorani i najava koncertne sezone 2024./2025.
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/4
26.08.2024.
u 20:25

"U tijeku su završni radovi, postavljeno je čelično nadstroplje, postavljene su stolice, postavljen je i lakiran parket u gledalištu, a postavlja se i parket na pozornici, ostala je još montaža orkestralne ljuske" rekao je osiječki gradonačelnik

Pri kraju se privode radovi na uređenju i opremanju prve koncertne dvorane grada Osijeka. Svečano otvorenje će biti 27. rujna uz koncert Simfonijskog orkestra HRT-a,  izvijestio je u ponedjeljak osječki gradonačelnik Ivan Radić prilikom obilaska radova. "Koncertna dvorana nosit će ime po našem Osječaninu Franji Krežmi, koji je rođen 1862. godine i kojega je u ono vrijeme poštovala čitava Europa. Nažalost, preminuo je s 19 godina, ali unatoč tome ima preko 100 djela iza sebe. Čak ga je Giuseppe Verdi nazivao novim Paganinijem. Nakon osnovne škole i spomenika, Franjo Krežma u Osijeku će dobiti i svoju koncertnu dvoranu" rekao je gradonačelnik.

Naime, za izgradnju dvorane je 930 tisuća eura dalo Ministarstvo kulture i medija, a 770 tisuća eura Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, stoji u priopćenju Grada Osijeka. "Ovim putem im zahvaljujem, jer građane grada Osijeka ova koncertna dvorana neće koštati niti jedan euro cent" naglasio je Radić i dodao kako će ovo biti druga najveća koncertna dvorana u Hrvatskoj nakon zagrebačke dvorane Vatroslava Lisinskog.

26.08.2024., Osijek - Gradonacelnik Osijeka Ivan Radic sa suradnicima obisao je radove na novoj koncertnoj dvorani te otkrio da ce dvorana nositi ime po Franji Krezmi Photo: Borna jaksic/PIXSELL
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

"U tijeku su završni radovi, postavljeno je čelično nadstroplje, postavljene su stolice, postavljen je i lakiran parket u gledalištu, a postavlja se i parket na pozornici, ostala je još montaža orkestralne ljuske" dodao je. Također je naglasio kako je Grad Osijek u 2024. godini izdvojio rekordna sredstva za kulturu, a nakon rebalansa proračuna riječ je o 5,8 milijuna eura, što je u odnosu na proteklu godinu 1,3 milijuna eura više, te čak 2,3 milijuna eura više u odnosu na 2021. godinu kada je postao gradonačelnik.

POVEZANI ČLANCI:

"Kupili smo i koncertni klavir vrijednosti gotovo 200 tisuća eura koji će biti u ovoj koncertnoj dvorani. Planiramo i temeljitu rekonstrukciju Hrvatskog narodnog kazališta. Uskoro kreće energetska obnova Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i energetska obnova Gradske i sveučilišne knjižnice. Osim u infrastrukturu, ulažemo i u sadržaj. Nedavno je završio drugi Panonski festival knjige kojega je posjetilo 17 000 posjetitelja, što je iznenadilo i nas i organizatore u pozitivnom smislu" objasnio je gradonačelnik. 

Ravnatelj Kulturnog centra Osijek, Ivan Kristijan Majić, najavio je da će program svečanog otvaranja nove dvorane biti održan 27. i 28. rujna. Prvoga dana publiku će oduševiti nastup Simfonijskog orkestra HRT-a uz osječkog pijanista Konstantina Krasnickog, dok će drugoga dana na scenu stupiti pojačani Vokalni ansambl Brevis. Majić je najavio da će od listopada do lipnja biti održano deset koncerata, počevši s legendarnim Orkestrom Glenna Millera, dok će sezonu zatvoriti slovenski sastav Perpetuum Jazzile. Osim toga, istaknuo je i poseban Nedjeljni ciklus, koji će okupiti vrhunske izvođače iz Osijeka.

Predsjednik Upravnog vijeća Kulturnog centra, Svetozar Sarkanjac, naglasio je da se, za razliku od drugih sustava gdje se kultura često zanemaruje, u Osijeku kultura ne tretira kao "trinaesto prase". "Zadovoljstvo je biti predsjednik Upravnog vijeća u kojem s jedne strane imaš jedan mali, vrlo ambiciozan kolektiv Kulturnog centra koji odrađuje cijelu priču, a s druge strane je gradska uprava i gradonačelnik koji su pokazali silno zanimanje i pružili vrlo konkretnu pomoć u realizaciji ovoga projekta. Naravno, ne smijem zaboraviti ni Ministarstvo kulture jer bez njihove potpore puno toga ne bi bilo" rekao je Sarkanjac.

>> FOTOGALERIJA Čudo od arhitekture: Ovako će izgledati novi najveći stadion na svijetu. Mogao bi ugostiti finale SP-a 2030.

Osijek: Obilazak radova na 
novoj koncertnoj dvorani i najava koncertne sezone 2024./2025.
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije