ANKETA

Najviše glasova HDZ-u i Mesiću

02.05.2002.
u 00:00

* Jadranka Kosor i Vesna Pusić dijele drugo mjesto

Predsjednik HSLS-a Dražen Budiša ovoga mjeseca ima razloga za zadovoljstvo jer je s prvoga mjesta na ljestvici nepopularnosti, koje je zauzimao prošli mjesec, pao na četvrto. U jeku koalicijske krize gotovo 20 posto od 900 sudionika tadašnje "Večernjakove" ankete izabralo je njega za najnegativniju osobu hrvatske politike. Danas to o njemu misli samo četiri posto istoga broja ispitanika. I to pokazuje koliko su građani osjetljivi na političke događaje i koliko (ne)popularnost nekog političara ovisi o tome što trenutačno radi. Dokaz je tome i to što je ovoga mjeseca gotovo 20 posto ispitanika stavilo Ivića Pašalića na čelo liste najnegativnijih, ocjenjujući da je njegova uloga u sukobima koji traju u HDZ-u destruktivna.

Zanimljivo je da se zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor, koja je na konvenciji stranke dobila više glasova i od Ive Sanadera, smjestila u sam vrh ovomjesečne ljestvice popularnih, odmah iza predsjednika Mesića, koji zauzima prvo mjesto, te ispred Vesne Pusić i premijera Ivice Račana. I ovoga mjeseca potvrđuje se trend da sve manje sudionika anketa želi birati nekog političara za pozitivnu osobu. Tako je Mesiću prvo mjesto donijelo samo 9,8 posto ispitanika, a Račan je stao na četvrto sa samo 7,8 posto glasova upitanih. No, zato je sve više onih koji ne znaju kojeg bi političara uopće pozitivno ocijenili. U ožujku je neodlučnih bilo 29,4 posto, a u ovoj ih je anketi već 34,4 posto. Ukupan bi zaključak mogao biti da su političari zapravo sve nepopularniji i da se građani od njih više ničemu ne nadaju.

HDZ je ovoga mjeseca zauzeo prvo mjesto na ljestvici poželjnog izbornog odabira i trenutačno vodi u odnosu na SDP za nešto više od jednog postotka. Razlog su vjerojatne kadrovske promjene koje su se dogodile u HDZ-u na nedavnom saboru stranke.

M. Šarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije