Najliječnica

Najviše je veseli što mnogi od malih pacijenata žele biti dr. Spajić

'24.11.2011. Karlovac - Dr. Marija Spajic voditeljica djecjeg odjela Opce bolnice Karlovac dobitnica je nagrade Udruge pacijenata Hrvatske za naj lijecnicu. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
28.11.2011.
u 10:49

Marija Spajić kaže da je medicina izabrala nju, još u gimnaziji je razmišljala o pedijatriji, a za staža u Vukovaru znala je da je to pravi izbor

Ta mi titula puno znači. Posebno kada se zna da u Hrvatskoj ima oko dvanaest tisuća liječnika. Svakome tko izabere taj put, cilj je da bude priznat od pacijenata. Međutim, to mi je ujedno i obveza u budućem radu – kaže voditeljica Dječjeg odjela Opće bolnice Karlovac dr. Marija Spajić, ovogodišnja najliječnica u Hrvatskoj. Prestižno priznanje dobila je od Udruge hrvatskih pacijenata, koja se bori za prava pacijenata, upozorava na probleme u bolnicama i zdravstvu, ali i nagrađuje one koji su u svom radu pokazali stručnost, požrtvovnost i humanost.

 Stažirala u Vukovaru

Ovog puta posebno se istaknula upravo liječnica iz karlovačke bolnice. Predložila ju je obitelj Vuković iz mjesta Grabovac u općini Rakovica o čijoj se kćeri s teškim zdravstvenim problemima već godinama brine. Dr. Spajić rođena je u Virovitici, diplomirala je medicinu 1985. u Zagrebu, specijalizirala je pedijatriju i subspecijalizirala pedijatrijsku nefrologiju. Suprug joj je urolog, ima četvero djece i oduvijek je znala da želi raditi baš s najmlađim pacijentima.

 – Medicina je poziv, kao i svaki drugi posao i može se reći da je ona izabrala mene. Još sam u gimnaziji razmišljala o pedijatriji, a kad sam došla stažirati u vukovarsku bolnicu, više nije bilo nedoumica. Radila sam s vrhunskim pedijatrima poput dr. Bosanac. Djeca nas trebaju, ne mogu bez pomoći odraslih, nezaštićeni su i ne mogu se sami izboriti za svoje potrebe i mogućnosti – objašnjava dr. Spajić. Voditeljica je Dječjeg odjela 11 godina, a njezin rad i pristup hvale svi, kolege, pacijenti, njihovi roditelji.

 – Uloženi trud vraća mi se svakodnevno. Osjetim ljubav djece, pa tako neki od njih kad odrastu žele biti baš dr. Spajić. Rijetkima se pruža prilika da dobiju takvu nagradu pacijenata. Međutim, jednako bih radila i bez toga – poručuje naša sugovornica. Iako se hvale mnogi njezini potezi, posebno je odjeknuo slučaj jedne male pacijentice za koju su troškovi lijekovi premašivali čitav budžet odjela. No dr. Spajić izborila se i za nju.

 Sve za najmlađe

 – Naš zdravstveni sustav zapravo je dobar koliko ga god kritizirali. Nikada ni jednom djetetu nije bila uskraćena medicinska pomoć ili lijek. Zahvaljujem na tome i ravnateljstvu te se nadam da će tako biti i ubuduće – rekla je dr. Spajić.

Ključne riječi

Komentara 2

KK
karate kid
11:12 28.11.2011.

najnajnajnajbolja liječnica na svijetu!!! s koliko strpljenja i brige za svako malo biće naša dr. spajić radi svoj posao... svi bi pedijatri trebali biti kao ona. draga doktorice čestitam vam od srca. budite nam i dalje najnaj.

TI
tia
11:45 07.12.2011.

Malo je takvih liječnika kao što je dr. Spajić, nadam se i da će njeni specijalizanti naučiti ponešto o komunikaciji s roditeljima i pacijentima, stručnih liječnika ima sigurno puno, no ovakve koji su kao dr. Spajić ujedno i tople ii pristupačne osobe ne sreću se, nažaalost, često. Čestitam dr. Spajić, priznanje je došlo u prave ruke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije