zauzdavanje inflacije

Nakon 11 godina Europa diže kamatnu stopu: Što to znači za kredite i kako će utjecati na Hrvatsku?

Dutch Royals Attend Dinner - Amsterdam
Utrecht Robin/ABACA/ABACA
09.06.2022.
u 19:04

Hrvatska narodna banka nedavno je izašla s procjenom da će podizanje ključnih kamatnih stopa u početku imati blagi utjecaj na Hrvatsku, ove godine možda čak i nezamjetan jer se većina kamatnih stopa usklađuje prema nacionalnoj referentnoj stopi.

Prvi put nakon jedanaest godina Europska središnja banka odlučila se na povećanje kamatnih stopa. Ono će u srpnju još uvijek biti simbolično, 0,25 posto, no u rujnu će uslijediti drugo povećanje, te bi se kamatne stope, ovisno o razini inflacije, mogle povećati dodatnih 0,50 posto.

– Kalibriranje povećanja stopa ovisit će o srednjoročnim inflacijskim izgledima. Budu li srednjoročni inflacijski izgledi nepromijenjeni ili gori, na rujanskom sastanku bit će primjereno više povećati stope – objavljeno je sa sastanka europskih guvernera koji se održavao u Amsterdamu.

Kamatna stopa na depozite u eurozoni trenutno je minus 0,5 posto, što znači da banke plaćaju 'ležarinu' za svoj novac koji drže kod ECB-a. Ovaj mjesec završit će i otkup državnih obveznica koji će provesti središnja banka, što su tržišni sudionici već ukalkulirali u cijene javnog duga.

Dok su prošle godine prinosi na većinu obveznica zapadnih članica EU bili na nuli, ili čak i negativni kao za Njemačku, danas su prinosi na 10-godišnje njemačke obveznice 1,33 posto, austrijske 1,85 posto, slovenske 2,2 posto, hrvatske 2,87 posto, talijanske 3,4 posto, a kako se ide istočnije, cijena duga sve je viša, posebno u državama koje imaju vlastitu valutu pa su prinosi na češke papire 5 posto, srpske i poljske 6,8 posto, Mađarske 7,3 posto, rumunjske 8,1 posto. Usporedbe radi, prinos na ruske obveznice je 8,9 posto.

Očekuje se da bi do idućeg ljeta ključna kamatna stopa Europske središnje banke mogla biti oko 1,5 posto, što će se naprije preliti na cijene kredita. U Češkoj, koja nema euro, ta je kamata već sada 5,75 posto, u Mađarskoj je 5,9, Poljskoj 5,25, Švedskoj 0,25 posto...

Hrvatska narodna banka nedavno je izašla s procjenom da će podizanje ključnih kamatnih stopa u početku imati blagi utjecaj na Hrvatsku, ove godine možda čak i nezamjetan jer se većina kamatnih stopa usklađuje prema nacionalnoj referentnoj stopi.

Italija, Grčka, pa i Španjolska, kao zemlje s najvećim razinama javnog duga, bile su glavni razlog usporenog povećanja kamatnih stopa i normalizacije monetarne politike. Cijena njemačkog i javnog duga, takozvani spread, proširila se iznad dva postotna poena, a to je tek početak glavobolja. ECB je drugi put korigirao procjene gospodarskih kretanja nadolje te sad očekuje da će prosječna stopa inflacije u eurozoni ove godine biti gotovo 7 posto (6,8), iduće 3,5 posto, a tek bi se 2024. mogli približiti ciljanoj razini od dva posto.

– Spremni smo prilagoditi sve naše instrumente unutar našeg mandata, uključujući fleksibilnost ako je to opravdano, kako bismo osigurali stabilizaciju inflacije na ciljanih dva posto u srednjem roku – poručila je šefica ECB-a Christine Lagarde.

Kod nas se očekuje prosječan rast cijena na godišnjoj razini oko 9 posto.

Komentara 16

Avatar Tombstone
Tombstone
19:37 09.06.2022.

Zauzdavaju inflaciju dizanjem kamatnih stopa? Ali samo na kredite a ne i na stednju? Kaj su zaposlili kosor u EU?

DU
dugakita
19:12 09.06.2022.

Može li mi netko reći ili pokazati na kojem smo to referendumu glasovali i pristali plaćati sankcije Rusiji?

PH
Petarstijena-HR
19:16 09.06.2022.

Dosta će kupaca ostati bez krova nad glavom...,u čitavoj Eu,SAD...ljudi su plaćali nekretnine po sumanuto nerealnim cijenama...u Zg močvarno područje,seizmički aktivno područje,magla,kiša,oštre zime....plaćalo se kao u Beču,Parizu,Londonu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije