Izmjene dva zakona

U Saboru na dnevnom redu dva zakona Ministarstva pravosuđa

Zagreb: Sabor bez aktualnog prijepodneva zapo?eo 12. sjednicu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
16.09.2022.
u 09:25

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković bio je dosta odlučan u izricanju opomena, a u nekoliko navrata došlo je i do žešćeg okršaja sa zastupnicama Katarinom Peović i Ivanom Kekin, ali zabilježeno je i nekoliko burnih prepirki među samim zastupnicima.

Nakon burnog početka jesenskog zasjedanja u četvrtak, obilježenog brojnim opomenama pa i jednim oduzimanjem prava na govor na dva dana, Sabor danas nastavlja s raspravom. 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković bio je dosta odlučan u izricanju opomena, a u nekoliko navrata došlo je i do žešćeg okršaja sa zastupnicama Katarinom Peović i Ivanom Kekin, ali zabilježeno je i nekoliko burnih prepirki među samim zastupnicima. 

Na dnevnom redu su dva zakonska prijedloga iz resora Ministarstva pravosuđa - izmjene zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu te o Pravosudnoj akademiji. Izmjenama prvog zakona pristupilo radi preciziranja uvjeta pod kojima vježbenici u pravosudnim tijelima mogu pristupiti polaganju pravosudnog ispita. Uvjete ispunjavaju nakon 18 mjeseci vježbeničke prakse i izvršenog programa stručnih radionica u Pravosudnoj akademiji. Propisuje se obveza čuvanja tajnosti ispitnih materijala.

Revidira se i rad Ispitnog povjerenstva za polaganje pravosudnog ispita, vrijeme na koje se imenuje je do dvije godine, umjesto dosadašnje četiri. Predsjednik Povjerenstva bit će obvezan ministru pravosuđa podnositi godišnji izvještaj o radu tog tijela u prethodnoj godini.

Izmjenama Zakona o Pravosudnoj akademiji pristupilo se radi reforme sustava ulaska u pravosudnu dužnost. Po novom konceptu, rad savjetnika u pravosudnim tijelima posebno će se vrednovati i ocjenjivati, a u odnosu na te kandidate izostavit će se potreba polaganja posebnog završnog ispita u Državnoj školi.

Video: Jandroković izbacio Peović iz Sabora

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije