Papa Franjo na Skupštini UN-a

Nakon ljudskih neka se uvedu i prava prirode

Pope Francis waves as he departs after presiding over evening prayers at St. Patrick's Cathedral in New York, September 24, 2015.    REUTERS/Mike Segar
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
26.09.2015.
u 00:05

Stvaramo već 'ujedinjene narode straha i nepovjerenja'

Priroda, žene, djeca, pa i muškarci nemaju valjanu zaštitu zbog lošeg vladanja i mnogih lažnih prava, upozorio je papa Franju u govoru na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku kojoj, osim glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, nazoče brojni državnici među kojima hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

"Kultura otpada"

Kao što postoje ljudska prava, tako bi trebala postojati „prirodna prava" iz dva razloga. Prvo, „zato što smo kao ljudska pića dio ambijenta s kojim živimo u zajednici i jer okoliš ima etičke granice koje čovjekovo djelovanje mora štovati", kazao je Franjo i naglasio kako „bilo koja šteta nanesena okolišu je istodobno šteta čovječanstvu". Drugo, jer svako stvorenje ima vrijednost, a „mi kršćani, zajedno s ostalim monoteističkim religijama, vjerujemo da svemir potiče na osnovu odluke ljubavi Stvoritelja", kazao je Franjo i naglasio kako nitko nema pravo uništavati prirodu.

„Ekonomsko i socijalno isključivanje je totalna negacija ljudskog bratstva i težak napad na ljudska i prirodna prava, a najsiromašniji su ti koji najviše pate zbog takvih napada", kazao je Franjo. Siromašni su odbačeni, prisiljeni živjeti od otpada, a ti fenomeni predstavljaju „kulturu otpada". Za prevladavanje takvog stanja nisu dovoljne svečane izjave o zaštiti okoliša, čemu je Franjo posvetio najveći dio svoga govora.

„Ekološka kriza, zajedno s uništenjem velikog dijela biorazličitosti, može u opasnost staviti ljudsko biće", kazao je Franjo.

Zaustaviti sve ratove

Pozvao je na odustajanje od širenja oružja, jer „etika prava na prijetnju recipročnog uništenja, pa tako i cijelog čovječanstva, je kontraditorna i ide prema stvaranju 'ujedinjenih naroda straha i nepovjerenja', a trebalo bi ići prema svijetu bez nuklearnog oružja". Franjo je podsjetio na brojne pozive koje je uputio za mir na Srednjem istoku, u Africi... na prekid proganjanja kršćana i drugih etničkih skupina. Spomenuo je Ukrajinu, Siriju, Irak, Libiju... i kazao kako u sukobima „ljudska bića postaju materijal za otpad".

Današnji svijet, koji izgleda povezan, stalno se socijalno dijeli što narušava temelj društvenog života, jer na koncu dolazi do sučeljavanja jednog protiv drugog radi zaštite vlastitih interesa. Budućnost traži od nas globalne odluke pred sukobima u svijetu koji su sve brojniji, kazao je Franjo.

>> Papa Franjo: Možda odajem dojam da sam pomalo ljevičar, ali to nije tako

Komentara 3

CI
cicibela
17:24 26.09.2015.

I onda UN, da potvrdi papine riječi o svojoj važnosti, stavi veleposlanika Saudijske Arabije da predsijeda Vijećem za ljudska prava !!! Koji vic! U manje od 2 godine Saudijci su izvršili 113 smrtnih kazni odsijecanjem glave. Više nego ISIL. Kaznezne poput sakaćenja i razapinjanja kod ovih zaštitnika ljudskih prava su sasvim uobičajene. Pa, o čemu vi uopće govorite, o kakvom boljem svijetu i o kakvom UN-u ???

SL
sladjanabjelicic
20:19 26.09.2015.

Izjednaci coveka (ljudsko bice ) sa materijom, opasnije od komunizma ( mada se svodi na isto , egzistiranje iskljucivo materije ) jer komunizam je ostavljao drugima pravo da misle religijski dok ovaj sada " religijom " uvodi apsolutni materijalizam. Koliko Koliko je ovo opasno jer logicki poslije slijedi novo definisanje coveka (ljudskog bica) ali bez Boga potpuno mu iskljucujuci duhevnu prirodu sveduci ga na spoj atoma,molekula..... sprema se "pakao" na zemlji moj Boze sta nas sve ceka.......

BU
bubimima
13:54 26.09.2015.

Vjerojatno bi i Sv Franjo Asiški da je naš suvremenik, govorio jednako kao papa Franjo. Samo bojim se da ga ti mnogobrojni vjernici, koji se okupljaju oko njega, neće poslušati, a pogotovu ne oni koji imaju vlast i moć. Ovako, njegove riječi ostaju samo prazne riječi i predstava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije