veliko ulaganje

Nakon obnove nova namjena bivše 'komande' u Sisku

Sisak: Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak obišao je radove obnove zgrade bivše komande
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
10.08.2024.
u 13:23

U zgradu će smjestiti Državni inspektorat, Ministarstvo obrane, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Razvojna agencija SI-MO-RA, Turistička zajednica, Vatrogasna zajednica...

Bivša zgrada komande u Sisku, koju obnavlja Sisačko-moslavačka županija, dobit će nakon obnove novu namjenu. U cjelovitu obnovu zgrade iz Fonda solidarnosti, NPOO-a i županijskog proračuna izdvojeno je ukupno 3,2 milijuna eura. Prvo je ovo veliko ulaganje u ovaj objekt otkako je izgrađen.

Tijekom dosadašnjih radova ojačana je konstrukcija objekta, izvedeni su novi podovi, zidovi i stropovi, postavljena je nova stolarija i ugrađene nove instalacije. Na objektu je ugrađena i energetski učinkovita vanjska ovojnica, novo je krovište, a uveden je sustav grijanja dizalicama topline, čime je postignuta i znatna energetska učinkovitost zgrade. U zgradi je ugrađeno i dizalo koje objekt prije nije imao.

– U glavnoj zgradi i aneksu u kojem se nalaze uredi radovi su u završnoj fazi, odnosno trenutačno se izvode unutarnji obrtnički radovi. Kada ti radovi završe, kreću i završni obrtnički radovi na drugom aneksu u kojem se prije potresa nalazila kinodvorana. Nakon završetka radova u samoj zgradi, slijede radovi uređenja okoliša koji obuhvaćaju sanaciju odvodnje – rekao je župan Ivan Celjak pri obilasku zgrade. Nakon završene obnove u zgradu će se smjestiti Državni inspektorat RH (Ispostava Sisak), Ministarstvo obrane RH (Područni odsjek Sisak), Ministarstvo hrvatskih branitelja (Područni odjel Sisak), Javna ustanova Regionalni koordinator SMŽ, Razvojna agencija SMŽ SI-MO-RA, Turistička zajednica SMŽ-a, Vatrogasna zajednica SMŽ-a i Crveni križ SMŽ-a, a useljenje korisnika očekuje se najkasnije do kraja godine.

Osim uredskih prostora, u zgradi se nalazi i velika dvorana koja će imati raznovrsnu namjenu, odnosno bit će to multifunkcionalna dvorana u središtu grada u kojoj će se moći organizirati razni događaji, poput predstava, kinoprojekcija, sastanaka, seminara, sjednica Županijske skupštine, ali i za potrebe raznih događanja organizacija civilnog društva. Zgrada bivše komande samo je jedna od zgrada za koju je odgovornost za obnovu preuzela Sisačko-moslavačka županije, iako nije u njezinu vlasništvu.

– Sisačko-moslavačka županija u svom vlasništvu ima dvije zgrade na području grada Siska, zgradu bivšeg Dunavskog Lloyda koja nije stradala u potresu, i zgradu Kulturno-povijesnog centra SMŽ-a. Da smo obnavljali samo naše zgrade, mi bismo već završili svoj posao. Preuzeli smo odgovornost i za zgrade koje su u vlasništvu naših ustanova; Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” Sisak, Doma zdravlja i svih naših škola. U dogovoru s Vladom RH preuzeli smo i obnovu zgrada koje su u državnom vlasništvu, poput kompleksa zgrada u Rimskoj ulici 19 u Sisku, zgrade bivše komande i Tuškanove kuće. Obnovom ovih zgrada osigurat ćemo stanovnicima brojne sadržaje koje nisu imali prije potresa – zaključio je župan Celjak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije